Heinolan uusi museonjohtaja pyristelee irti tiukkapipoisuudesta: "Leikkimisestä voisi saada hauskoja tempauksia museoon"

Heinolan museonjohtajan saappaisiin astunut Terhi Pietiläinen tiedostaa museoiden säästöpaineet, ja pitää yleisön osallistamista mahdollisena. Esimerkiksi Pokemon-ilmiöstä saisi hänen mukaansa hauskoja tempauksia museonkin puolelle.

kulttuuri
Heinolan museotoimen johtaja Terhi Pietiläinen elokuussa 2016.
Kikka Pohjaväre / Yle

Heinolan uusi museonjohtaja Terhi Pietiläinen aikoo tuoda museoille uudenlaista yleisöyhteistyötä.

Heinolan pitkäaikainen museonjohtaja Kari-Paavo Kokki irtisanoutui viime vuoden lopulla. Kokki kertoi tuolloin tympääntyneensä kaupungin säästötoimiin.

Säästötoimia on tällä hetkellä joka paikassa, sanoo viikko sitten museonjohtajana aloittanut Pietiläinen.

– Alan ihmisten velvollisuus on huomauttaa rahapulasta. Toisaalta on myös voimavaroja, joita museoalalla ei ole vielä edes löydetty.

Hän ei sulje pois museoyhteistyön mahdollisuutta, mutta tietää myös, että museoilla on halua profiloitua. Heinolan vahva erikoistuminen designiin ja esineisiin on kiehtonut Pietiläistä jo opiskeluajoilta asti.

– Jos sisältö on sellaista, että olisi hyvä, että mahdollisimman moni pääsisi siihen tutustumaan, niin ilman muuta. Toisaalta museot haluavat profiloitua ja ovat ylpeitä siitä, että heidän kokoelmissaan on juuri tätä.

Tiukkapipoisuus ollutta ja mennyttä: Pokemonia Heinolan museoon?

Pietiläinen ei myöskään tyrmää ajatusta erikoisemmista museoesineistöistä Heinolan museotiloissa. Hän haluaa kehittää Heinolan museoista toiminnallisia elämysten ja oppimisen ympäristöjä, joissa yleisön kanssa yhdessä voidaan toteuttaa vaikkapa muisteluihin pohjautuvia työpajoja. Museomaailma muuttuu, sanoo Terhi Pietiläinen.

Jos museossa pitää olla kuin seipään niellyt, niin eihän se ole miellyttävä kokemus.

Terhi Pietiläinen

– Kun museoryhmä lähtee suunnittelemaan näyttelyä, on olemassa ennakkotuntuma tai yhteys potentiaaliseen yleisöön. Nuorethan voivat tuoda hyvin paljon sellaista näkökulmaa, mitä museoporukalla ei välttämättä ole.

Museo on Pietiläisen mukaan paikka, jossa saa hiljentyäkin asioiden äärellä. Se, ettei museossa syödä lounaseväitä, tekee paikasta ylevän, vertaa Pietiläinen. Samalla hän peräänkuuluttaa pilkettä silmäkulmaan.

– Tiukkapipoisuus on menneen talven lumia. Jos museossa pitää olla kuin seipään niellyt, niin eihän se ole miellyttävä kokemus.

– Nuoret ovat hirveän innostuneita esimerkiksi leikkimisestä, ajatellaan vaikka Pokemon-ilmiötä. Voisin kuvitella, että tällaisesta pelillisyydestä ja leikkimisestä voisi saada hyvinkin hauskoja tempauksia ja häppeninkiä museoon.

Heinolassa aloittanut uusi museonjohtaja siirtyi tehtäväänsä Haminan museonjohtajan tehtävästä.