1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Niirala, Tohmajärvi

Venäjän rajalle pikkukunnan toinen keskusta? – Kunnanjohtaja: En ole ennustaja, mutta toivon niin

Niiralan rajanylityspaikalle Pohjois-Karjalaan Tohmajärvelle on odotettu rajaliikenteen pysäyttävää kaupan keskittymää jo parikymmentä vuotta. Nyt kunta on hankkinut maa-alueen, jolle on mahdollista rakentaa vähittäiskaupan suuryksikkö.

Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Tohmajärven Niiralaan tavoitellaan lisää kauppoja ja yritystoimintaa. Uuden kauppa-alueen rakentaminen käynnistyi viime viikolla, kun valtatie 9:n varteen ennen rajanylityspaikkaa aloitettiin Yritystieksi nimetyn väylän rakentaminen. Tohmajärven kunta maksaa rakennustöistä 460 000 euroa.

Tohmajärven kunnanjohtaja Olli Riikonen sanoo, että kauppakeskusta on odotettu Niiralaan suunnilleen yhtä kauan kuin rajanylityspaikka on ollut toiminnassa.

– Kaikilla muilla itärajan rajanylityspaikoilla on heti Suomen puolella houkuttimia, joilla pysäytetään kulkijoita, perustelee Riikonen investointia. 

Keskustaajama vai Niirala?

Kunnan sisällä on herännyt kuitenkin myös huoli siitä, jääkö vajaan 15 kilometrin päässä oleva keskustaajama vaille kehittämistä. Kunnanjohtaja Riikonen ei pysty lupaamaan tietä ja aluevarausta kummempaa edes Niiralaan. Kauppojen rakentaminen ei ole kunnan tehtäviä. Tie ja aluevaraus vain mahdollistavat ne.

Entä siirtyykö Tohmajärven keskusta Niiralan imussa Kemien mäeltä 15 kilometrin päähän rajan tuntumaan?

– Näkisin, että molemmat taajamat voivat kehittyä ja niissä pitäisi olla palveluja. En ole ennustaja, mutta toivon kehitystä niin Kemiessä kuin Niiralassakin, sanoo Riikonen.

Kauppapaikan pitää olla ihan valtatien 9:n vieressä ja näkyvällä paikalla.

Olli Riikonen

Kunta omistaa maata myös entisen Niiralan kaupan eli nykyisen Rajapysäkin ja Itähuolinnan toimitilan takaa, mutta se on ollut mahdollisille kaupan toimijoille liian syrjässä.

– Rakentamisesta ja tänne sijoittamisesta kiinnostuneet ovat ilmaisseet suoraan, että kauppapaikan pitää olla ihan valtatien 9:n vieressä ja näkyvällä paikalla pysäyttämään liikennevirrasta tulevat asiakkaat, kertoo kunnanjohtaja Olli Riikonen.

Lokakuussa jo valmista

Kunta hankki maa-alueet Yritystien ympäristöstä vuosi sitten ja saman tien tehtiin valtuustossa budjettipäätös tien vaatimien rakennustöiden maksamisesta. Maakuntakaavan hyväksyntä vie hieman aikaa, mutta alue on varattu ns. kaupan suuryksikölle, joka tarkoittaa muutaman tuhannen neliön rakennusoikeutta.

Yritystie ja -alue sijoittuvat Niiralaan valtatien eteläpuolelle ennen Rajapysäkkiä. Tien pohjoispuolella on rautatie.

Osa ysitien kaistoista on tietyömaana rakennustöiden ajan. Yritystien ja sille johtavan liittymän pitäisi valmistua lokakuun aikana. Tien rakennuttaa Tohmajärven kunta ja toteuttaa Kreate Oy.