1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vinttikoirat

Liperiin tulee Itä-Suomen ainoa vinttikoirien juoksurata

Itäsuomalaisten vinttikoirien omistajineen ei tarvitse enää kohta lähteä kauas treenaamaan ratajuoksua. Pohjois-Karjalan Liperiin on tekeillä juoksurata, jota voitaisiin käyttää harjoitteluun ja myös virallisten ratajuoksukokeiden järjestämiseen. Radan pohja on tehty Liperin vastavalmistuneen harjoitusraviradan yhteyteen, mutta vielä on paljon rakentamista edessä.

vinttikoirat
Liperin ravirata.
Eeva Pentikäinen / Yle

Itäsuomalaiset vinttikoiraharrastajat iloitsevat paranevista mahdollisuuksista ratajuoksuun. Vinttikoirilla omistajineen on nykyään pitkä matka treenaamaan ratajuoksua, kokeista puhumattakaan. Lähimmät radat löytyvät Oulusta, Tampereelta ja Hyvinkäältä.

Joensuun kupeeseen Liperiin on kuitenkin tekeillä uusi rata, jota käytettäisiin harjoitteluun ja jopa virallisiin ratajuoksukokeisiin.

Rataa rakentava Savon Seudun vinttikoiraharrastajat ry haluaisi saada radan valmistumaan ratajuoksukoepaikaksi jo ensi kesäksi. Yhdistyksen puheenjohtaja Carita Korhosen mukaan työtä on kuitenkin vielä paljon, joten paikan valmistuminen ei ole varmaa toivotulla aikataululla.

Vielä työtä edessä

Savon Seudun vinttikoiraharrastajat tekivät jo radan pohjan Liperin uuden harjoitusraviradan yhteyteen yhteistyössä Liperin Hevosystäväin seuran kanssa. Koirien juoksurata on raviradan sisäpuolella.

Koirien rata on vielä aidattava, ja sinne tule myös erilaista tekniikkaa. Yhdistys hankkii esimerkiksi ajanottolaitteiston, kiskoilla toimivan kiinteän viehevetokoneen, tuomaritornin sekä lähtökopit koirille. Kopeista pääsee lähtemään kuusi koiraa rinnakkain. Kustannukset radalle ovat vähintään 15 000 euora.

Ratajuoksun kiinnostavuus kasvaisi

Olemme todella iloisia, että rata on tulossa. Tämä tulee helpottamaan ratajuoksun harrastamista, joten harrastajia ehkä tulee lisää.

Carita Korhonen

Savon Seudun vinttikoiraharrastajien puheenjohtaja Carita Korhonen arvelee, että rata lisää ratajuoksun kiinnostavuutta koiraharrastajien keskuudessa Itä-Suomessa. Nyt harrastajia on Kuopion alueella noin kolmisenkymmentä ja Joensuussa suunnilleen saman verran.

– Olemme todella iloisia, että rata on tulossa. Tämä tulee helpottamaan ratajuoksun harrastamista, joten harrastajia ehkä tulee lisää. Myös vinttikoirien omistajien kynnys ottaa useampi koira voi madaltua, Korhonen kertoo.

Savolainen yhdistys ei vielä ole viritellyt yhteistyötä Pohjois-Karjalan Seurakoirat ry:n suuntaan, mutta sekin on tulevaisuudessa mahdollista.

Lue seuraavaksi