Kunta hukkasi arvoteokset – Hollola jäljittää kadonnutta taidetta poliisivoimin

Neljä taideteosta on heitetty remonttien yhteydessä tunkiolle, pelätään Hollolassa. Kaksi muuta työtä on vielä kadoksissa, ja kunta on tehnyt niistä rikosilmoituksen. Toinen on edesmenneen lahtelaistaiteilija Olavi Lanun teos.

Kotimaa
Istuva hahmo suureessa veistoksessa puistossa.
Kirsti Pohjaväre / Yle

Hollola on kadottanut mystisesti arvokkaita taideteoksiaan. Kateissa on kaksi teosta, joista on tehty rikosilmoitukset. Lisäksi Hollolassa pelätään, että neljä samaan taidekokoelmaan kuuluvaa tekstiiliteosta on hävitetty koululopetusten ja sisäilmaremonttien yhteydessä.

Hollolassa ei tiedetä, missä teokset ovat nyt. Hollolan kunnanhallituksen puheenjohtaja Eero Virta sanoo, että rakennusmiehet ovat remonttien yhteydessä hävittäneet neljä teosta.

– Se on inhimillinen asia, huolimattomuushan tässä on syynä. Teoksista ei ole pidetty tarpeeksi hyvää huolta. Kunnan olisi pitänyt pitää huolta, että teokset säilyvät arvokkaasti. Nyt poliisi selvittää, missä ne ovat, sanoo Virta.

Teoksista ei ole pidetty tarpeeksi hyvää huolta. Kunnan olisi pitänyt pitää huolta, että teokset säilyvät arvokkaasti.

Teokset ovat Lahden Taitelijaseuran jäsenten tekemiä. Taiteilijaseurassa teosten katoamisesta ei oltu kuultu lainkaan.

Teokset ovat olleet esillä eri puolella kunnan toimipisteitä, esimerkiksi kouluissa ja terveyskeskuksessa.

Toinen teoksista Olavi Lanua

Teokset ovat osa taitelijapariskunta Timo ja Liisa Ruokolaisen kunnalle lahjoittamaa taidekokoelmaa. Kahdesta hävinneestä teoksesta toinen on Olavi Lanun hiekkatemperatyö Riippuva Kupla. Sen tiedetään kuitenkin olleen yläasteen ruokalassa. Toinen hävinnyt teos on kuvataiteilija Kari Tervon teos Pyöreä muoto, jota on viimeksi säilytetty Tiilikankaan koululla.

Katoamiset paljastuivat, kun Hollolan kansalliset seniorit -yhdistys ryhtyi kokomaan näyttelyä Ruokolaisen taidekokoelmasta.

Yhteensä runsaat sata teosta käsittävän taidekokoelman Hollola on saanut useina eri lahjoituksina Timo ja Liisa Ruokolaiselta. Ensimmäisen kerran Ruokolaiset luovittivat Hollolalle kymmeniä taideteoksia 1980-luvun alussa.

Sittemmin kokoelmaa on kartutettu kahdesti vuosina 1991 sekä 1995. Kesällä nähtävillä ollut näytteli keräsi lähes 2 000 katsojaa.

Edit 11.8.2016 klo 9:05 lisätty tieto paikallisista senioreista.

Edit 11.8.2016 klo 16.18 lisätty tieto senioreiden osuudesta näyttelyn kokoamisessa