1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Neitoperhoset kansoittavat nyt kukkatarhoja

Neitoperhoset ovat valloittaneet puutarhat ja kukkaniityt. Nyt kukilla viihtyvät neitoperhoset ovat hiljattain kuoriutuneita ja nauttivat ravintoa ennen talvehtimistaan. Neitoperhosia voi houkutella pihapiiriinsä myös perhosbaarilla.

Neitoperho. Kuva: Harri Oksanen / Yle

Syvänpunainen ja silmätäpläinen neitoperhonen on runsastunut selvästi 2000-luvulla ja laajentanut merkittävästi esiintymistään Suomessa. Vuosisata sitten neitoperhosta tavattiin lähinnä vain Ahvenanmaalla, mutta nyt sen levinneisyys ulottuu Napapiirille saakka.

Neitoperhosen levittäytyminen ja runsastuminen on ollut silmiinpistävää. Vielä 1950-luvulla oli epävarmaa, oliko laji edes vakituinen asukas Suomessa. Eteläisen Suomen valloituksen neitoperhonen aloitti 1960- ja 70-luvuilla.

Runsaampi kuin nokkosperhonen

Erityisen näyttävän rynnäkön neitoperhonen teki elokuun alussa vuonna 1985. Muutamassa päivässä miljoonat neitoperhoset etenivät rannikolta aina Pohjanmaalle saakka. Parhaimmillaan neitoperhosia näkyi ohdakepelloilla satoja, paikoin jopa tuhansia.

Pysyvästi maamme runsaslukuisimpien päiväperhosten joukkoon neitoperhonen on noussut 2000-luvulla. Valtakunnallisessa päiväperhosseurannassa se on useana vuonna ollut runsaampi kuin useimmille suomalaisille tuttu nokkosperhonen.

Vuonna 1991 alkaneessa valtakunnallisessa päiväperhosseurannassa näkyy selvästi, että neitoperhonen alkoi runsastua vuonna 2001 ja nousu jatkui vuoteen 2005 saakka. Sitä seurasi varsin syvä aallonpohja vuonna 2007, kunnes taas vuosina 2009 ja 2010 neitoperhonen oli runsas. Hyviä neitoperhosvuosia seurasi uusi notkahdus, mutta nyt lajilla menee taas hyvin.

Nokkosperhonen aallonpohjassa

Neitoperhosen kanssa melko samankaltaista elämää viettävä nokkosperhonen on sekin kokenut rajuja kannanvaihteluita. Tällä hetkellä nokkosperhonen on syvällä aallonpohjassa. Viime vuosi oli sille koko 2000-luvun heikoin, selviää valtakunnallisesta päiväperhosseurannasta. Nokkosperhoselle hyviä vuosia ovat olleet 1995, 2001-2006 ja 2009-2011.

Syitä nokkosperhosen vähentymiseen voi vain arvailla.

– Vaikka neitoperhosen ja nokkosperhosen toukat elävät molemmat nokkosella ja lajit lentelevät aikuisena kulttuuriympäristössä, ne eivät päiväperhosseurannan perusteella kuitenkaan kilpaile keskenään, arvioi Kimmo Saarinen valtakunnallista päiväperhosseurantaa ylläpitävästä Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutista.

Karttaperhonen on 2000-luvun tulokas

Myös karttaperhosen toukat elävät nokkosella. 1970-luvulla karttaperhonen löytyi Suomelle uutena lajina Ilomantsista, jossa se eli varsin huomaamatonta eloa. Eteläiseen Suomeen karttaperhosen levittäytyminen alkoi loppukesällä vuonna 1999, kun etelästä saapui joukoittain musta-valkoisia karttaperhosen toisen sukupolven yksilöitä. Kymmenessä vuodessa laji runsastui räjähdysmäisesti.

Nykyisin karttaperhosta esiintyy jo Kuusamoa myöten, vaikka Pohjanmaalta havainnot puuttuvatkin likimain tyystin. Toissa vuonna karttaperhosta ilmoitettiin päiväperhosseurantaan jo hieman enemmän kuin nokkosperhosta. Viime vuonna ero karttaperhosen hyväksi vain kasvoi.

Karttaperhonen muodostaa Suomessa kaksi sukupolvea. Keväällä lentävä ykköspolvi muistuttaa ulkonäöltään pientä nokkosperhosta, mutta kakkospolvi on väriltään musta-valkoinen.

– Lämpiminä kesinä jopa kolmas sukupolvi on mahdollinen. Karttaperhonen viihtyy etenkin metsänlaiteilla eli suljetummissa ympäristöissä kuin nokkos- ja neitoperhonen, toteaa Kimmo Saarinen.

Perhosbaari houkuttelee neitoperhosia ja suruvaippoja

Neitoperhosia voi houkutella pihapiiriinsä kukkaistutusten lisäksi perhosbaarilla. Liuottamalla punaviiniin tai olueen fariinisokeria tai siirappia ja lisäämällä käymistä varten ripaus hiivaa, saa aikaan perhosia houkuttavaa nestettä. Nesteen voi imeyttää vaikkapa muoviastiaan laitettuun superlonin palaan.

Parin metrin korkeudelle ripustettuun ja aurinkoiseen paikkaan laitettuun perhosbaariin saa neitoperhosten lisäksi vieraaksi myös amiraaleja, suruvaippoja, liuskaperhosia ja joskus myös isonokkosperhosia, joita vaelsi Suomeen runsain mitoin vuonna 2012 ja uudemman kerran myös tänä vuonna. Sen sijaan nokkosperhoset ja karttaperhoset tyytyvät mieluummin vierailemaan ohdakkeilla ja muilla kukilla.