1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Tänään on YK:n alkuperäiskansojen päivä – "Toivon, että tämä päivä parantaa valtaväestön tietoisuutta saamelaisista"

Tänään 9. päivä elokuuta vietetään kansainvälistä alkuperäiskansojen päivää. Päivää on vietetty vuodesta 1995 lähtien. Suomen Saamelaiskäräjien presidentti toivookin, että tämä päivä lisäisi valtaväestön tietoisuutta saamelaisista.

Kuva: Yle / Vesa Toppari

Yhdistyneet kansakunnat (YK) päättivät loppuvuodesta 1994 viettää kansainvälistä maailman alkuperäiskansojen päivää. Päiväksi valittiin 9. elokuuta, koska 9.8.1982 kokoontui ensimmäinen alkuperäiskansoja käsittelevä työryhmä ihmisoikeustoimikunnassa.

Päivän tarkoituksena on muistuttaa muuta maailmaa alkuperäiskansojen olemassa olosta

Alkuperäiskansojen päivä julistettiin siksi, että muistutettaisiin muuta maailmaa alkuperäiskansoista. Päivänä muistutetaan maailman monikulttuurisuudesta, ja alkuperäiskansojen kulttuureista, saavutuksista ja ansioista. Päivä julistettiin myös sen takia, koska maailman monikultturisuuden tunnustamiseen on vielä matkaa, sillä kaikkia alkuperäiskansoja ei kohdella tasa-arvoisesti eikä heidän saavutuksiaan ympäristönsuojelussa tunnusteta tai ihmisoikeuksiaan kunnioita.  

Kansainvälinen maailman alkuperäiskansojen päivä on yksi saamelaisten liputuspäivistä. Saamelaiset ovat Suomen, Ruotsin, Norjan sekä Venäjän sisällä oleva alkuperäiskansa.

Saamelaiskäräjien presidentti pitää päivää tärkeänä

Saamelaiskäräjien presidentti Tiina Sanila-Aikio pitää päivää tärkeänä.  Hänen mukaan alkuperäiskansojen päivä kiinnittää huomiota siihen, että

Tiina Sanila-Aikio Kuva: Yle

saamelaiset ovat edes olemassa.

Tiina Sanila-Aikion mukaan Suomessa ei huomioida tarpeeksi tätä päivää. Hänen mielestä olisi tärkeää, että suomalaiset tietäisivät saamelaisista enemmän.

– Suomen valtaväestö tietää hyvin vähän saamelaisista, ja se mitä he tietävät, on usein stereotypioita ja väärää tietoa.

– Toivottavasti tämä kansainvälinen alkuperäiskansojen päivä parantaa tätä tilannetta, sanoo Suomen Saamelaiskäräjien presidentti.

Aili Keskitalo Kuva: Vesa Toppari / Yle Sápmi

Myös Norjan Saamelaiskäräjien presidentti Aili Keskitalo pitää päivää tärkeänä. Keskitalo kirjoittaaNorjan Saamelaiskäräjien sivulla (siirryt toiseen palveluun)pohjoissaameksi, että opinto-oikeus ja -mahdollisuus ovat tärkeimmät areenat alkuperäiskansojen historian, arvojen ja tulevaisuuden strategioiden keskittämiseen.

Norjan Saamelaiskäräjien presidentti Keskitalo osoittaa, että alkuperäiskansojen opinto-oikeudella ja -mahdollisuudella on erityinen suojelu, niin Norjassa kuin kansainvälisesti, alkuperäiskansojen herkkyyden takia valtaväestön kieleen ja -kulttuuriin verrattuna.

Saamelaisista saa lisätietoa esimerkiksiSaamelaiskäräjien sivulta. (siirryt toiseen palveluun)Yle Sápmi toivottaa kaikille hyvää alkuperäiskansojen päivää!