1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Näyttävä meteorinäytös luvassa – näin saat Perseideistä eniten irti

Perjantain ja lauantain välisenä yönä on luvassa enemmän tähdenlentoja kuin vuosikausiin.

Itävallassa perseidit näkyivät hyvin ainakin Drusenfluhin ja Sulzfluhin vuorilla St. Antonissa Grisonsissa 13. elokuuta 2015. Kuva: Gian Ehrenzeller / EPA

Perseidien meteoriparvi näkyy joka vuosi elokuun puolivälissä, kun komeetan rata leikkaa maapallon radan ja jättää jälkeensä pölyä. Maapallo osuu komeetan jättämään pölyvanaan, pöly putoaa maan ilmakehään ja hehkuu siellä. Siitä syntyvät Perseidien tähdenlennot.

Tänä vuonna niin sanottu Jupiter-ilmiö voi tehdä meteoritykityksestä vieläkin näyttävämmän. Kun Jupiter menee läheltä Swift-Tuttlen komeettaa ja sen perässä tulevaa pölyvanaa, Perseidien tähdenlennot yleensä voimistuvat.

– Jupiter on saanut pienen buustauksen meteoroideihin, ja linkoaa niitä suurempana kimppuna kohti maata, sanoo Jaakko Visuri Ursan tähtitieteellisestä yhdistyksestä.

Miten ja missä katsoa tähdenlentoja?

Parasta tähdenlentojen havaintoaikaa on torstain ja perjantain välinen sekä erityisesti perjantain ja lauantain välinen yö. Perseidien tähdenlennot näkyvät parhaiten, kun taivas on pimeimmillään eli kello 00-02. Eniten tähdenlentoja ennustetaan auringonlaskun tietämille, mutta silloin ilmakehässä palavat meteoriitit eivät vielä näy kunnolla. Myös kasvava Kuu haittaa iltayöstä himmeimpien tähdenlentojen näkymistä.

– Kuu laskee 23:30 mennessä. Kannattaa maltilla odotella se pois. Puolen yön aikaan alkaa olla oikein otolliset ajat, sanoo Jaakko Visuri Ursan tähtitieteellisestä yhdistyksestä.

Pimeyden kannalta Etelä-Suomi on paras paikka tähdenlentojen bongailuun, mutta Visuri kertoo nähneensä elokuisia tähdenlentoja Oulun korkeudellakin. Huippukohtana eli perjantain ja launtain välisenä yönä tähdenlentoja voi nähdä useita minuutissa.

– Nasan ennusteiden mukaan tähdenlentoja voi tulla jopa 150–200 tunnissa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että ne kaikki näkyisivät paljaalla silmällä. Kiikarit ja kaukoputket ovat Visurin mukaan kuitenkin turhia kapistuksia tähdenlentobongailussa.

Astronomit Mark ja Denise Gibbons seurasivat tähdenlentoja Englannissa elokuussa 2007. Kuva: Sam Furlong / EPA

Perseidien tulosuunta on koillisessa noin 40 asteen korkeudella.

– Siihen suuntaan ei tarvitse katsoa, vaan niitä voi näkyä missä ilmansuunnassa tahansa, Visuri sanoo.

Paras keino Visurin mukaan on asettaa makuualusta jollekin avoimelle paikalle, kuten urheilukentälle tai pellolle ja tähytä suoraan ylöspäin.

– Siinä on hyvä pötkötellä ja näkee parhaiten.

Elokuiset perseidit ovat vuosittain paras meteoriparvi, jota seurataan joka puolella maapalloa.

– Tämä on se, jota tähtiharrastajat tykkäävät seurata. Suomesta käsin talviaikaan ovat myös geminidit joulukuun puolivälissä ja quadrantidit vuodenvaihteen jälkeen, Visuri vinkkaa.

Pilaavatko pilvet näytöksen?

Suomen yli liikkuu sadealueita lähipäivinä, mutta Ylen meteorologin Matti Huutosen mukaan perjantai on todennäköisesti  vähäsateisin loppuviikosta.

– Sadekuurot ovat heikkenemässä perjantai-illan ja -yön aikana, mutta lännestä lähestyy matalapaine sateineen ja tuo pilviä Suomen ylle, Huutonen sanoo.

Paras sää tähdenlentobongailuun perjantai-iltana näyttäisi olevan Itä-Suomessa Kymenlaakso-Koillismaa-akselilla ja Etelä-Suomessa.

– Varsinkin Etelä-Karjalassa, Savossa, Koillismaalla ja Kymenlaaksossa voi olla parhaimmat saumat, Huutonen ennustaa.

Katso Ylen sääsivuilta tai meteorologin ennusteesta miltä alueesi tähdenlentosää näyttää.