Tyly tuomio postinkannon vähentämiselle Lapista – "Eihän siinä ole mitään järkeä"

Sallan kylissä annetaan tyly tuomio liikenne- ja viestintäministeriön suunnitelmalle vähentää päivittäinen postinkanto viidestä kolmeen päivään. Ratkaisulla yritetään reivata kuntoon Postin huonoa taloutta.

Lampuri Tanja Kunnari Sallan Ahvenselästä ei näe mitään järkeä postinjakelun vähentämisessä. Se olisi paha isku kylien elämälle. Kuva: Esko Puikko / Yle

Itä-Lapissa Sallassa Postin jakeluautot pyrähtävät tien päälle vielä viitenä päivänä viikossa, mutta lähdöt uhkaavat vähetä. Kylissä suurta huolta kannetaan muun muassa päivittäisten sanomalehtien saannista.

Siikaselästä olevan Tapio Saastamoisen mielestä postinkannon vähentäminen olisi ikävä asia, mutta toisaalta hän lausuhtaa:

– Kyllähän meiltä supistetaan pikku hiljaa kaikki palvelut. Postin saanti on yksi päivän kohokohtia. Sitä ihminen odottaa, mies sanoo.

Lehdet tulevat vanhoina

Ahvenselkäläistä lampuria Tanja Kunnaria pelkkä ajatuskin kauhistuttaa, että kylissä ihmiset jätettäisiin sen varaan, että he saavat tuoreen lehden vain kolme kertaa viikossa.

– Onko se enää tuoreen tiedon saantia, jos joutuu joka toinen päivä selailemaan vanhaa lehteä; näkee että eilen oli tarjouksessa kiikkustuoli – tänään ei, hän tuhahtaa.

Kalevi Viitanen Naruskalta on samaa mieltä:

– Turhaa sitä on antiikkia lukea. Suotta sitä laittaa monta sataa euroa vuodessa noihin lehtiin, jos ei niistä ole mitään hyötyä, hän pohtii.

Palvelut häipyvät toisensa jälkeen

Palvelut ovat kylistä häipyneet yksi toisensa jälkeen; ovat menneet kaupat, koulut ja kiinteät postit. Nyt uhassa on postinkannon väheneminen. Ratkaisulla olisi yhteiskunnallistakin merkitystä, sanoo Tanja Kunnari Ahvenselässä.

– Eihän siinä ole mitään järkeä, että suomalainen ei enää saa perusoikeuksia.

Ei innosta, jos posti ei pelaa

Hänen mielestään postinkannon harveneminen vaikeuttaa kylissä monia asioita, muun muassa yritystoimintaa. Ei innosta aloittamaan, jos posti ei pelaa.

– Jos laskut tulevat kolme kertaa viikossa, niin yritä sitten selittää muille, että en minä voi maksaa, kun ei tule laskuja.

Tanja Kunnarin mukaan Sallassa on paljon kasvavia kyliä; Ahvenselkä on yksi sellainen, mukaan lukien Varvikko ja Vittikko.

– Ihmisisä on ruvennut tänne muuttaaan; nuoria lapsiperheitäkin tulee siitä huolimatta, ettei täällä ole palveluja. Mutta on se harmi, että lopetetaan se ainoakin palvelu, mikä on ollut olemassa, eli Posti.

KORJATTU: Virheellinen kohta "vähentää päivittäinen postinkanto kolmesta viiteen päivään" oikeaan muotoon "viidestä kolmeen päivään".