Tall Ships Races oli uusi kokemus perämieheksi opiskelevalle Konstalle – "Pitää olla valmis heittäytymään"

Tall Ships Races -purjehduskilpailun alukset pysähtyvät ensi kesänä Kotkassa ja Turussa. Joukko suomalaisnuoria osallistui kilpailuun myös tänä kesänä Etelä-Euroopassa. Konsta Sakki opiskelee perämieheksi, mutta purjehtiminen oli hänelle uusi kokemus.

Purjehduskilpailut
Konsta Sakki oli yksi nuorista suomalaispurjehtijoista, jotka osallistuivat tämän vuoden Tall Ships Races -kilpailuun
Konsta Sakki oli yksi nuorista suomalaispurjehtijoista, jotka osallistuivat tämän vuoden Tall Ships Races -kilpailuun.Miina Sillanpää / Yle

Valmistautuminen ensi vuoden Tall Ships Races -purjehduskilpailuun on jo täydessä vauhdissa. Kilpailun etappisatamia Suomessa ovat Kotka ja Turku. Kaupungeille on myönnetty yhteisesti 30 000 euroa valtakunnallista Suomen 100-vuotisjuhlavuoden rahoitusta.

Sen turvin sadalle suomalaisnuorelle järjestetään paikka purjehduskilpailuihin osallistuvilta aluksilta. Purjehduskilpailun sääntöihin kuuluu, että puolet laivojen miehistöstä on oltava 15–25-vuotiaita.

Parin viikon matka Lissabonista Lounais-Espanjaan

Tämän kesän Tall Ships Races -kisaan osallistui kolme nuorta Kotkasta ja yksi Haminasta. Parin viikon mittainen matka kulki Lissabonista Lounais-Espanjassa sijaitsevaan Cadiziin ja takaisin Lissaboniin. Yksi purjehtijoista oli Konsta Sakki, joka opiskelee Kotkassa ammattiopistossa perämieheksi.

– Purjehtiminen oli minulle uusi ja hauska kokemus, joka pitää ottaa uusiksi vielä joskus. Ero kauppa-aluksiin oli ainakin miehistön koko, joka oli purjealuksella selvästi suurempi. Meitä oli kaikkiaan 80, kun mukaan lasketaan myös meidät harjoittelijat, kertoo Sakki.

Työtehtävät aluksella vaihtelivat tähystäjästä ruorimieheen. Edustustehtäviä riitti myös perillä Cadizissa. Nuoria merimiehiä oli useista maista, muun muassa Italiasta, Espanjasta sekä Hollannista.

Kilpailun alukset ensi kesänä Kotkaan ja Turkuun

Ensi kesän nuoria Tall Ships Races -osallistujia Sakki neuvoo ottamaan mukaan positiivista asennetta ja seikkailumieltä.

– Pitää olla valmis heittäytymään. Reissusta ei tule hauskaa, jos lähtee huonolla asenteella, sanoo Sakki.

Vuoden 2017 Tall Ships Racesin Kotkan päätuottaja Heli Toikka sanoo, että miehistöjen kasaaminen ja sijoittelu eri aluksille on kansainvälinen palapeli. Mahdollisia merenkävijöitä tullaan lähestymään syksyn aikana.

– Järjestelyt ovat hyvissä kantimissa. Yhdessä Turun kanssa meillä on ammattitaitoinen tiimi ja nyt työ siirtyy enemmän paikallistasolle, kertoo Toikka.