Newjerseyläinen nainen teki historiaa – miekkailijasta tuli ensimmäinen hijabia käyttävä Yhdysvaltojen olympiaurheilija

Ibtihaj Muhammad haluaa toimia esikuvana urheilusta kiinnostuneille muslimitytöille ja rikkoa musliminaisiin liittyviä ennakkoluuloja. Miekkailija pitää republikaanien presidenttiehdokkaan Donald Trumpin puheita muslimeista vaarallisina.

Ulkomaat
Ibtihaj seisoo miekkailuasussa säilä kädessään. Päässään hänellä on musta musliminaisten hijab-huivi.
Yhdysvaltalainen miekkailija Ibtihaj Muhammad hävisi Ranskan Cecilia Berderille naisten säilässä Rion olympialaisissa 8. elokuuta 2016.Sergei Ilnitsky / EPA

Miekkailija Ibtihaj Muhammadista tuli maanantaina ensimmäinen musliminaisten päähuivia hijabia käyttävä urheilija, joka on edustanut Yhdysvaltoja olympialaisissa.

New Jerseyssä syntynyt ja kasvanut 30-vuotias islaminuskoinen Ibtihaj Muhammad on sijoittunut maailmanlistalla kahdeksannelle sijalle naisten säilässä. Hän oli muun muassa mukana joukkueessa, joka voitti joukkuemiekkailun maailmanmestaruuden vuonna 2014.

Muhammad voitti ensimmäisen ottelunsa Riossa Ukrainan Olena Kravatskaa vastaan. Toisen ottelunsa hän hävisi Ranskan Cecilia Berderille ja putosi siten jatkosta.

Tappio turhautti Muhammadia niin paljon, että häneltä meni tunti aikaa itsensä kokoamiseen ennen kuin hän astui toimittajien eteen. Hän sanoi olevansa ylpeä siitä, että pääsi edustamaan Yhdysvaltoja.

– Miekkailun kaltaisessa urheilulajissa sinä itse olet suurin vastustajasi. Jos hallitset itsesi, hermosi ja tunteesi sekä toimit haluamallasi tavalla, niin menestyt aina. Minä epäonnistuin tekemään niin, Muhammad sanoi toimittajille.

Muhammadin kisat eivät kuitenkaan ole vielä ohi. Lauantaina hän kilpailee joukkuemiekkailussa.

Julkisuutta ropisee runsaasti

Ibtihaj Muhammad nousi aiemmin tänä vuonna välittömästi julkisuuteen Yhdysvalloissa, kun hän oli selvittänyt tiensä olympialaisiin.

Time-lehti (siirryt toiseen palveluun)valitsi Muhammadin vuoden 2016 sadan vaikutusvaltaisimman ihmisen listalleen ja luottokorttiyhtiö Visa pyysi hänet mainoskasvokseen.

Ibtihajilla on päällään vaalea huivi ja ja vaalea kimaltavilla puumaisilla kuvioilla koristeltu mekko. kädessään hänellä on kimaltava lompakko.
Miekkailija Ibtihaj Muhammad punaisella matolla Time100-gaalassa New Yorkissa 26. huhtikuuta 2016.Jason Szenes / EPA

– Tämän maan nykyisessä poliittisessa ilmastossa on uraauurtavaa, että musliminainen on mukana Yhdysvaltojen joukkueessa, Muhammad sanoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle (siirryt toiseen palveluun).

– Olen innostunut haastamaan stereotyyppejä ja väärinkäsityksiä, joita ihmisillä on musliminaisista. Haluan näyttää, että me voimme kuulua mihin tahansa olympiajoukkueeseen, myös Yhdysvaltojen joukkueeseen, joka on vahvin joukkue maailmassa.

Ibtihaj Muhammad on kertonut kärsineensä syrjinnästä lapsuudestaan saakka. Hänen veljensä Qareeb Muhammadin mukaan Ibtihaj on kohdannut elämässään vastoinkäymisiä, koska hän on afrikkalaisamerikkalainen musliminainen.

– Silti hän luottaa omiin kykyihinsä menestyä. Hän on sankarini, Qareeb hehkutti siskoaan uutistoimisto AP:lle.

Trumpin puheet eivät miellytä Ibtihajia

Duken yliopistosta kansainväliset suhteet pääaineenaan valmistunut Ibtihaj Muhammad on ottanut kantaa republikaanien presidenttiehdokkaan Donald Trumpin muslimivastaisiin puheisiin.

Trump on muun muassa ehdottanut, että muslimien pääsyä Yhdysvaltoihin tulisi rajoittaa.

– Mielestäni hänen sanansa ovat hyvin vaarallisia. Kun tällaisia kommentteja annetaan, niin kukaan ei ajattele, kuinka ne oikeasti vaikuttavat ihmisiin, Muhammad sanoi aiemmin uutiskanava CNN:lle (siirryt toiseen palveluun).

– Olen afrikkalaisamerikkalainen. Minulla ei ole toista kotia, johon mennä. Perheeni on syntynyt täällä. Minä olen syntynyt täällä. Perheeni on kotoisin Jerseystä. Mihin voisimme mennä?

Muhammad totesi CNN:lle, että hän toivoo muslimeihin liittyvän retoriikan muuttuvan, kun hän edustaa maataan urheilijana.

Miekkailija kannustaa muslimityttöjä urheilemaan

Lapsena Ibtihaj Muhammad kokeili useita urheilulajeja, joissa käytettävien asujen muokkaaminen islamin sääntöjen mukaisiksi aiheutti vaivaa hänen vanhemmilleen.

Hän aloitti 13-vuotiaana miekkailun, koska laji salli vartalon peittämisen islamin oppien mukaisesti.

Nyt Muhammad kertoo haluavansa toimia esikuvana urheilusta kiinnostuneille muslimitytöille.

– Monet ihmiset uskovat, ettei musliminaisilla ole ääntä tai että me emme urheile. Näitä väärinkäsityksiä täytyy haastaa muslimiyhteisön ulko- ja sisäpuolella, Muhammad sanoi uutistoimisto AFP:lle.

– Haluan rikkoa kulttuurisia normeja ja näyttää tytöille, että on tärkeää olla aktiivinen ja urheilla.

Urheilun lisäksi Muhammad on aktiivinen vaatealalla. Hän perusti vuonna 2014 Louella -nimisen yrityksen, joka tuo muodikkaita mutta siveitä vaatteita Yhdysvaltojen markkinoille.

Presidentti Barack Obama kutsui Ibtihaj Muhammadin Valkoiseen taloon viettämään muslimien paastokuukauden ramadanin päätösjuhlaa. Keväällä Muhammad antoi miekkailuoppitunnin Obaman vaimolle Michellelle (siirryt toiseen palveluun).

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lähteet: AFP, AP