1. yle.fi
  2. Uutiset

Vuosikymmenen harjoittelu ei riittänyt Rioon – "Kisoista jäi pois tosi kovia soutajia"

Soutaja Robert Ven harjoitteli kymmenisen vuotta ollakseen riittävän hyvä Rion olympialaisiin. Mies jäi kuitenkin olympiakarsinnoissa viidenneksi, ja haave kariutui. Hyvin fyysisessä lajissa kuitenkin kokemus ratkaisee. Ja sitä tuovat sekä karttuva ikä että myös osaltaan raskaat pettymykset. Kaksi kuukautta myöhemmin mies seuraa hyvillä mielin olympialaisia kotoa käsin.

urheilu
mies seisoo rannassa
Soutaja Robert VenVille Välimäki / Yle

Janakkalalainen soutaja Robert Ven veti Sveitsissä käydyissä olympiakarsinnoissa veneellään viimeisen vedon, ylitti maalilinjan ja katsoi tulostaululle. Viides sija. Olympiamatka jäi haaveeksi. Pettymys oli valtava.

Vuosikausien työ, kymmenet tuhannet vedot ja hikiset tunnit soutuveneessä eivät tuoneet palkintoa, kun karsinnoista löytyi vielä pari vahvempaa soutajaa. Lontoon kisojen jälkeen vuonna 2012 tehty karsintajärjestelmän muutos supisti kisapaikkoja, eikä Ven ollut ainoa pettynyt.

Viides sija ei Euroopan karsinnoissa riitä mihinkään.

Robert Ven

– Viides sija ei Euroopan karsinnoissa riitä mihinkään. Pettymys oli valtava, mutta toisaalta säännöt ovat samat muillekin. Kisoista jäi pois paljon todella kovia soutajia. Karsintajärjestelmän muutoksen myötä Euroopalle jäin vain kolme paikkaa, vaikka täällä on kovin taso verrattuna muihin maanosiin, Robert Ven kertoo.

Parin kuukauden sulattelun jälkeen Robert seuraa Rion olympialaisia suurella mielenkiinnolla. Soutu on hänelle kuitenkin enemmän kuin arvokisat. Ilman sitä ei olisi Robertiakaan, kirjaimellisesti.

– Isä ja äiti ovat soutaneet ja isovanhemmat ovat tavanneet soutamisen parissa, joten verenperintö on aika vahva. Siitä on ollut paljon apua, sillä tukea ja ymmärrystä lajia kohtaan on tullut automaattisesti. Siitä pitää olla kiitollinen, Robert Ven kertoo.

Korvien väli ratkaisee

Lajina soutu on yksi raskaimmista. Heti ensimmäisestä vedosta lähtien koko vartalo tekee töitä ja keuhkot haukkovat happea.

Miesten yksikössä suoritus kestää noin seitsemän minuuttia, joten maitohapot jylläävät usean minuutin ajan. Myös vesi ja tuuli tuovat omat elementtinsä lajiin.

– Tilastojen mukaan soudussa muodostuu eniten maitohappoa kroppaan ja sitä kautta tekee sen rankaksi, mutta kyllä itse pidän fyysisen rasituksen lisäksi myös henkistä rasitusta kovana. 2000 metrin matkalla vedetään noin 250 vetoa täysillä. Tuolloin täytyy vaan päästä fyysisen kivun yli, pitää tekniikka kasassa ja luottaa tekemiseensä.

– Eihän tämä helpoin laji ole, mutta toisaalta se tässä viehättääkin, Robert sanoo.

Eihän tämä helpoin laji ole, mutta toisaalta se tässä viehättääkin.

Robert Ven

Useassa olympialajissa nuoruus jyllää. Uinneissa jopa teini-ikäiset kahmivat mitaleja, mutta soudussa kokemus ratkaisee isoissa kisoissa. Robert Ven täyttää tänä vuonna 26 vuotta. Huippuvuotensa ovat vielä edessäpäin.

– Vaikka fyysisesti olisi valmis menestymään, niin iän tuomalla henkisellä kokemuksella on valtava merkitys, varsinkin yksikkösoudussa, kun et voi tukeutua joukkuekaveriisi. Olen itse kehittynyt viimeisen kolmen vuoden aikana paljon juuri tällä puolella. Korvien välistä löytyy ne viimeiset voimavarat, kun kroppa jo huutaa armoa.

Tarkan markan toimintaa

Sponsoreiden merkitys yksilöurheilijalle on elintärkeä.

– Niistä riippuu se, että pystytkö harjoittelemaan, leireilemään ja elämään normaalia huippu-urheilijan elämää vai joudutko tyytymään kompromisseihin.

Eläkerahoja ei soutamisella hankita, joten tulevaisuuden suunnitelmia on tehtävä jo uran aikana. Robert Ven on harjoittelun ja kisaamisen ohella opiskellut Aalto-yliopistossa rakennustekniikkaa.

– Viimeinen vuosi on edessä ja diplomityötä pitäisi alkaa tekemään. Opiskelu on tuonut hyvää vastapainoa urheilulle, vaikka kyllä se välillä on ollut todella rankkaa.

Lue seuraavaksi