Asekonserni Patria hieroo jättikauppoja Qatariin – Liiketoimintajohtaja: "Vähimmillään 100 miljoonan euron kaupat"

Jos Patria voittaa hankintakilvan, se toimittaa Qatariin "merkittävän määrän" AMV-vaunuja asejärjestelmineen, sekä mahdollisesti myös NEMO-kranaatinheittimiä. Kyseessä olisi jo kolmas Persianlahden maa, mihin suomalainen asekonserni vie tuotteitaan.

Kotimaa
Patrian Nemo-kranaatinheitinjärjestelmä
Patrian AMV-miehistönkuljetusvaunu, jossa NEMO-kranaatinheitin.Patria

Patrialla on jälleen kiikarissa jättikauppa Lähi-itään. Viime vuosina asekonserni on myynyt esimerkiksi 40 AMV-miehistönkuljetusvaunua Arabiemiraatteihin ja 36 NEMO-kranaatinheitinjärjestelmää Saudi-Arabiaan.

Nyt sekä vaunuja, että niihin asennettavia kranaatinheittimiä pyritään myymään Qatarin puolustusministeriölle. Tarkkaa summaa Patria ei kerro, mutta liiketoimintajohtaja Mika Kari kuvailee kokoluokkaa merkittäväksi.

– Puhutaan huomattavasta kaupasta. Liikutaan vähimmillään sadoissa miljoonissa euroissa, Kari sanoo.

Mies seisoo panssariajoneuvon edessä
Patria Landin liiketoimintajohtaja Mika Kari.Timo Leponiemi / Yle

Kauppaa edeltää pitkä testaus. Patria on jo useiden vuosien ajan vienyt vaunuja, kranaatinheittimiä ja kranaatteja Qatariin testikäyttöä varten. Hankintakilpailussa on mukana Patrian lisäksi asetoimittajia useista maista. Patriassa on vahva usko oman tuotteen mahdollisuuksiin.

– Kustannukset ovat merkittävät, kun tuotteita lähdetään jonnekin testaamaan. Siksi pitää olla kohtalaisen varma, että tuotteella on hyvät mahdollisuudet. Mutta kilpailuhan näistä on kovaa.

Patrialla ei ole tietoa siitä, milloin Qatar tekee päätöksensä. Hankintakilpailujen ratkeaminen saattaa kestää pitkään.

– Esimerkiksi Etelä-Afrikkaan julistettiin hanke 2003 ja sopimus (siirryt toiseen palveluun) toimittamisesta tehtiin lopulta 2013.

Patrian AMV-vaunu on käytössä tällä hetkellä seitsemässä maassa. Qatarin lisäksi Patria pyrkii tällä hetkellä myymään vaunujaan myös Australiaan.

Vaunujen sarjatuotanto ei tapahdu Suomessa

Suuri asehankinta työllistää pitkälle tulevaisuuteen, sillä itse aseiden lisäksi tilaaja hankkii tuotteiden huollon ja päivityksen. Patria työllistää Land-liiketoiminnoissaan Suomessa 270 henkilöä.

Patrian Hämeenlinnan tehtaalla tehdään lähinnä suunnittelua, prototyyppien valmistusta ja esisarjoja. Vaunujen sarjatuotanto tehtäisiin todennäköisesti muualla kuin Suomessa. Esimerkiksi Yhdistyneisiin Arabiemiirikuntiin toimitetut 40 AMV-vaunua koottiin Patrian yhteisyökumppanin tehtaassa Puolassa. Karin mukaan kauppa toisi toteutuessaan Patrialle kuitenkin "merkittävästi työtä".

– Kokoonpano on vain yksi osa ketjua, vaikkakin merkittävä. Tietotaito on Suomessa. Jos tällainen hanke tulee, tullaan todennäköisesti ottamaan lisää väkeä ja taataan, että näille vajaalle 300:lle on töitä jatkossakin.

Qatar osallistuu Jemenin sisällissotaan – onko se ongelma Patrialle?

Patrian eettisen toimintaohjeen mukaan konsernin "tavoitteena on pyrkiä pitkäjänteiseen kannattavaan liiketoimintaan toimimalla eettisesti ja vastuullisesti", ja että "Patria pyrkii ottamaan toiminnassaan huomioon muun ohessa talouteen, ihmisiin ja yhteiskuntaan sekä ympäristöön liittyvät asiat".

Qatar on kuitenkin esimerkiksi osallistunut Jemenin sisällissotaan osana Saudi-Arabian johtamaa liittoumaa. YK:n mukaan liittouma on pommittanut myös Jemenin siviilikohteita.

Eikö tämä ole ongelma Patrialle?

– Näissä asioissa me noudatamme Suomen ja Euroopan linjauksia. Jokaiseen hankkeeseen on hankittava vientiluvat ja ne ovat viime kädessä valtioneuvoston linjauksia, Kari sanoo.

Karin mukaan Patrian tehtävä on ensisijaisesti tehdä liiketoimintaa. Asekauppiaiden on pakkokin hakea liiketoimintaa Lähi-idästä, sillä levottoman alueen maat ovat tällä hetkellä maailman suurimpia asetuojia.

– Siellä on laajaa kiinnostusta. Pelkästään kotimaan tai lähialueen (Euroopan maiden) toimintaa ei saada pyöritettyä. Esimerkiksi Saksaan tai Ranskaan on aivan toivotonta myydä suomalaista ajoneuvoa.