Ministeriö valmistelee: Virvelöi uhanalainen kala ja maksa jopa tuhansia euroja sakkoa

Maa- ja metsätalousministeriö valmistelee arvon määrittelemistä uhanalaisille ja heikentyneille kalakannoille. Arvioiden mukaan jopa tuhansien eurojen sanktiomaksulla voitaisiin kitkeä esimerkiksi äärimmäisen uhanalaisen Saimaan järvilohen salakalastusta.

luonto
Meritaimen smoltti
Suomessa on 12 uhanalaista kalalajia tai -muotoa. Kuvassa on nuori taimen. Taimenen sisävesikannat ovat erittäin uhanalaisia.Joacim Näslund

Pohjois-Karjalassa äärimmäisen uhanalaisen Saimaan järvilohen salakalastus rehottaa valtoimenaan. Ympärivuotisella kalastuskieltoalueella käy kalastajia niin paljon, että metsään on tallautunut polkuja. Salapyytäjät menevät voimalaitosalueelle tehden reikiä aluetta ympäröivään metalliaitaan.

Tämän kesän aikana Pohjois-Karjalan kalatalous on tehnyt toistasataa rikosilmoitusta kalastusrikkeistä. Pelkästään maanantaina Saimaan järvilohen lisääntymisalueella tavattiin 14 luvatonta kalastajaa.

– Kyllä rupeaa masentamaan, kalastuksenvalvoja Sami Kurenniemi huokaa.

Maa- ja metsätalousministeriö aikoo määritellä uhanalaisille ja heikentyneille kalakannoille arvon. Esimerkiksi linnuilla ja saimaannorpalla hintalappu on ollut jo vuosien ajan.

Uuden kalastuslain myötä uhanalaisten kalojen kalastusrajoituksia tiukennettiin. Hintalapun määritteleminen on haastavaa, sillä huomioon on otettava se, ettei kalastaja välttämättä pyydä tahallaan uhanalaista lajia, jos se tulee sivusaaliina.

– Valmistelussa suojelu otettiin huomioon tiukentuneina kalastusrajoituksina, kieltoaikojen ja -alueiden avulla, kalatalousneuvos Eija Kirjavainen maa- ja metsätalousministeriöstä sanoo.

Yksi keino kitkeä salakalastusta

Sekä Eija Kirjavainen että Kalatalouden keskusliiton toiminnanjohtaja Markku Myllylä arvioivat, että arvon määritteleminen voisi olla yksi ratkaisu uhanalaisten lajien salakalastuksen vähentämiseksi. Molemmat mainitsevat, että sakko voisi rajoittaa äärimmäisen uhanalaisen Saimaan järvilohen salakalastusta Pohjois-Karjalassa.

– Kyllä se voisi hillitä salakalastusta Pielisjoen Kuurnassa, jos kalan hintalappu olisi 5 000 euroa kappaleelta. En tiedä, minkälaista porukkaa siellä on, piittaavatko he sakoista ja sanktioista mitään, Kalatalouden keskusliiton toiminnanjohtaja Markku Myllylä pohtii.

Ministeriön selvitystyötä on jarruttanut juuri se, että on harkittu, missä tilanteessa sakkomaksu määrättäisiin. Alustavan arvion mukaan Saimaan järvilohen kalastus aidatulla voimalaitosalueella täyttäisi sanktion kriteerin.

– Kalastetaan alueella, jossa se on kokonaan kielletty. Alueella on selkeät merkit, ettei sinne mennä lainkaan ja lisäksi kyseessä on äärimmäisen uhanalaisen kalalajin lisääntymisalue. Ehkä sen tyyppisissä tilanteissa sanktiomaksu voitaisiin määrätä muiden sanktioiden lisäksi, kalatalousneuvos Eija Kirjavainen arvioi.