1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kukat

Täytettyjä kurpitsankukkia ja vaniljasokeria mesiangervoista – kukat ovat kesäistä sesonkiruokaa

Kukkien makumaailma vaihtelee vihannesmaisista aromeista parfyymisiin makuihin. Katariina Vuori selvitti kukkien käyttämistä ruoanvalmistuksessa eikä vain koristamassa valmiita ruoka-annoksia.

Kuva: Hanna Juopperi / Yle

Villivihannesten käyttö ruoanlaitossa on jo ihan tavallinen juttu, mutta kukkia on käytetty tähän asti enimmäkseen koristeena. Oululainen tietokirjailija Katariina Vuori kuitenkin selvitti tuoretta kirjaansa varten suomalaisten kukkien hyödyntämistä ruoanlaitossa.

Kukkien makumaailma on Katariina Vuoren mukaan moninainen.

– Kukat voi karkeasti jakaa vihanneksen ja parfyymisen makuisiin. Tuoksuvia kukkia, kuten syreenit tai ruusut, yhdistän mielelläni sokeriseen tai kermaiseen. Sitten taas kasvismaisemmat, kuten maksaruohon kukka, sopii täytekakkua paremmin salaattiin tai johonkin suolaiseen.

Tuoksuvia kukkia, kuten syreenit tai ruusut, yhdistän mielelläni sokeriseen tai kermaiseen.

Katariina Vuori

Tutuimpia hyödynnettäviä kukkia ovat ehkä kesäkurpitsan kukat, mutta samaan tapaan voi hyödyntää esimerkiksi ukonkellon kukkia, Vuori vihjaa.

– Kesäkurpitsan kukat voi täyttää ja samoin voi käyttää myös ukonkellon kukkia. Perinteisesti ne friteerataan, mutta itse pidän niistä enemmän raakana.

Sesonkiajattelua myös kukkaismaailmassa

Katariina Vuori säilöö kesän makuja talteen tekemällä syreenisokeria tai voikukkasiirappia. Mesiangervon kukintoja hän kuivaa ja hyödyntää niitä vaniljasokerin sijasta.

Valtaosa kukista nautitaan kuitenkin kesällä.

– Käytän kukkia enimmäkseen tuoreena. Minusta on hyvä odottaa sesonkia, vähän niin kuin varhaisperunoidenkin kanssa. Jos niitä olisi tarjolla koko vuoden ympäri, niin kesäkuun muutamat viikot niin ihania. Minusta on hyvä säästää joitakin asioita niin, että niitä ei ole aina saatavilla, Vuori sanoo.

Katariina Vuori muistelee löytäneensä kukkaisruoan jo lapsena. Hän kertoo ruokailleensa isoäitinsä puutarhan malvikki-istutuksissa ja syöneensä myös apiloita, omenankukkia sekä päivänkakkaroita.

Minusta on hyvä odottaa sesonkia, vähän niin kuin varhaisperunoidenkin kanssa.

Katariina Vuori

Lasten innoittama hyvänmakuinen projekti

Idea kukkaiskettokirjaan syntyi lasten leikkejä seuraamalla. Saunakeittokirjaa tehdessään Vuoren piti  turvallisuussyistä kieltää lapsilta pääsy saunaan kokkailemaan.

– En halunnut päästää heitä kiukaan lähelle, joten tyttäreni Veera ilmoitti tekevänsä oman kukkaisruokakeittokirjansa. Seurasin heidän hommiaan ja idea jäi muhimaan mieleen. Vaikka hiekka oli pääraaka-aine, he käyttivät esimerkiksi voikukkaa ihan oikeaoppisesti.

Tiedonhaussa Vuori keskittyi selvittämään erityisesti kukkien syötävyyttä. Osa kukista on myrkyllisiä ja syötäväksi soveltumattomia.

– Myrkytystietokeskus ja luontoportti olivat hyvin tavalliset nettiosoitteet, kun tein tätä kirjaa. Tosi mielenkiintoista ja hyvänmakuista työtä se kuitenkin oli.

Vuori muistuttaa monien kaupassa myytävien kukkien lannoitteiden olevan sellaisia, jotka estävät kukan hyödyntämisen ruokana.