Viljelijät odottavat sadonkorjuupoutaa

Säilörehun korjuu ja viljan puinti tarvitsisivat kuivia säitä, sillä märkyys heikentää laatua, hidastaa viljan tuleentumista ja haittaa pelloilla liikkumista.

peltoviljely
traktori, niittokone, säilörehu, heinänteko
Paula Hiljanen /Yle

Etelä-Lapissa viljelijät odottavat kuivia säitä, jotta pelloille päästäisiin korjaamaan satoa.

Toisen säilörehusadon korjuu voitaisiin jo aloittaa, jos säät vain sallisivat. Märkyys aiheuttaa kuitenkin rehusadolle laatuvaihteluja, kertoo suunnitteluagronomi Ari Alamikkotervo ProAgria Lapista.

Sateet hidastavat myös viljojen tuleentumista. Jos maa pysyy märkänä ja pehmeänä, myös viljasadon korjuu voi olla vaikeaa.

– Vilja alkaa valmistumaan ja toivottaisiin semmoisia mukavia lämpimiä poutaisia kelejä, jotta se tuleentuu ja kypsyy. Ja kyllä se hyvä olisi rehusadonkin kannalta, että sato saataisiin korjattua kuivana ja pellot kantaisivat, Ari Alamikkotervo sanoo.

Tilanteen tekee erityisen hankalaksi se, että osalla pelloista kärsitään vielä märän viime kesänkin jäljistä. Paikoin maan painumat ja renkaan urat pelloilla ovat pysyneet melkein koko kesän märkinä.

– Kun kevätkin oli jo märkä, niin pelloilla on sitä perua epätasaisia kasvustoja. Nyt kun tulee lisää vettä niin hankalaa, hankalaa on viljan kannalta, harmittelee Alamikkotervo.

Perunapelloilla märkyys on lisännyt ruton vaaraa. Alamikkotervon mukaan osa ammattiviljelijöistä on jo tehnyt ennakoivia torjuntaruiskutuksia, jotta taudilta vältyttäisiin.