1. yle.fi
  2. Uutiset

Ilmaston lämpeneminen rokottaa Tanganjikajärven kalakantoja

Tanganjika on yksi maailman tärkeimmistä kalastusalueista.

Ulkomaat
Mies kylpee järvessä.
Uimari nousee rantaan Tanganjikajärvellä.Wil Swanson / EPA

Tuoreen tutkimuksen mukaan ilmaston lämpeneminen on keskeinen syy Afrikassa sijaitsevan Tanganjikajärven kalakantojen supistumiseen.

Asiasta kertoo britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Burundin, Kongon demokraattisen tasavallan, Tansanian ja Sambian rajoilla sijaitsevan Tanganjikan arvioidaan olevan maailman toiseksi suurin järvi. Rantavaltioilleen se on tärkeä luonnonvara, sillä rantaseutujen asukkaat saavat noin 60 prosenttia eläinproteiineistaan järven kaloista.

Liikakalastus, maankäytön muutokset ja ilmaston lämpeneminen ovat aiheuttaneet huolta järven tilasta.

Lämpeneminen keskeisin syy kalojen vähenemiseen

Tutkijoiden mukaan juuri ilmaston lämpeneminen on keskeinen syy kalakantojen vähentymiseen. Järven veden lämpeneminen vähentää happipitoisen pintaveden ja ravinteikkaan pohjaveden sekoittumista.

Vesien sekoittumisen vähentymisen takia pintaveteen nousee entistä vähemmän ravinteita. Tämä vähentää levien määrää, mikä vaikuttaa suoraan kalojen määrään.

Tilannetta on pahentanut 1950-luvulta jatkunut kasvava kalastus. Erityisesti 1990-luvulla järven rannoille saapui tuhansia Afrikan konfliktien pakolaisia.

Sen lisäksi, että järven tila uhkaa alueen ravinnon saantia ja työllisyyyttä, tutkijat ovat huolissaan myös alueen luonnon monimuotoisuudesta. Professori Andrew Cohen Arizonan yliopistosta korostaa, miten pitäisi ajatella myös sitä, että järvi on todella erityislaatuinen.

– Ajatellaan Galapagossaaria, kuinka ikonisia ne ovat? Tanganjikajärvellä on luultavasti 50 kertaa enemmän kotoperäisiä lajeja, mutta kukaan ei tiedä koko paikasta, Cohen sanoi BBC:lle.

Lähteet: BBC

Lue seuraavaksi