Käyttökelpoinen tavara ja jäte sullotaan samaan laariin – Mikkeli haluaa kierrätyksen kuntoon

Mikkelissä yritetään tehostaa jätteiden ja tavaroiden kierrätystä. Mikkelissä toimivat kierrätyskeskus sekä jätekeskus, mutta ihmisten on itse arvioitava kumpaan osoitteeseen tavarakuorma kulloinkin kuuluu. Tämä aiheuttaa jatkuvaa sekaannusta kierrättämisessä.

Kotimaa
Kuvaputkitelevisioita kasassa kontissa
Pyry Sarkiola / Yle

Mikkelissä yritetään tehostaa kierrätystä. Kaupungissa toimii tällä hetkellä kaksi pistettä, joihin kaupunkilaiset voivat tuoda itselleen kelvotonta tavaraa: toimintakeskus, joka ottaa vastaan vielä käyttökelpoista tavaraa ja jätekeskus, jonne viedään jäte, joka kelpaa korkeintaan jalostettavaksi uusiomateriaaliksi. Näiden pisteiden välimatka on 15 kilometriä. Välimatkan arvellaan olevan syypää siihen, ettei systeemi toimi halutulla tavalla.

– Tänne tulee paljon kaatopaikkajätettä, vaikka tämä on kierrätyskeskus. Monesti asiakkaan kanssa keskustellaankin sitten siitä, mikä on kuuluu minnekin, Mikkelin toimintakeskuksen myyjä Hannu Verho sanoo.

Kaatopaikalla ongelma on päinvastainen: jätteen sijaan kasoihin päätyy myös paljon sellaista, mistä voisi olla vielä iloa jollekulle.

Mikkelin kaupunki on nyt päättänyt tehostaa kaupungin kierrätystä. Haaveissa on yksi suuri halli, jossa olevalle linjastolle voisi ajaa tavarakuormansa kanssa. Linjastolla henkilökunta lajittelisi tavaran suoraan kierrätyskelpoisiin ja jätteisiin. Halli kuitenkin vaatisi rahaa. Nyt selvitetäänkin, olisivatko mikkeliläiset valmiita maksamaan lajittelu- ja kierrätyspalveluista. Mikkelin kehitysyhtiö Miksei on laatinut aiheesta kyselyn, johon toivotaan paljon vastauksia.

– Tähän mennessä moni vastanneista olisi valmis maksamaan 5-10 euroa peräkärrykuormallista kohden, jos joku hoitaisia tavaroiden lajittelun heidän puolestaan, Mikkelin toimintakeskus ry:n toiminnanohjaaja Harri Lankinen sanoo.

Kyselyyn on vastannut tähän mennessä 189 mikkeliläistä. heistä 40 prosenttia on valmis maksamaan, jos kierrätys on helpompaa.

Tarvetta koulutetummalle henkilökunnalle

Kierrätyslinjasto vaatisi suuren suuren hallin, jonka alle tavarat saataisiin heti sateen suojaan. Nykyisellään paljon hyvää tavaraa joudutaan kuskaamaan kaatopaikalle, sillä niitä ei saada nykytiloissa mahtumaan katon alle suojaan.

Kierrätyslinjasto vaatisi myös ammattitaitoisia työntekijöitä. Nyt kierrätystä hoitavat pitkäaikaistyöttömät palkkatuella tai kuntouttavana työtoimintana.

– Työvoimahallinnosta johtuen pitkäaikaistyöttömien pisimmät tukijaksot meillä ovat enintään kuusi kuukautta, mikä ei mitenkään riitä perehdyttämiseen. Meille tulee niin paljon erilaisia materiaaleja, että niiden tunnistaminen vaatisi ihan toisella tavalla koulutetun henkilökunnan. Tällä hetkellä siihen ei ole mahdollisuuksia, Lankinen sanoo.

"Ei ole vaikeaa"

Toimintakeskuksella vierailevan Sanna Mannilan mielestä ongelmat eivät ole Mikkelin kaupungin kierrätyssysteemeissä, ne toimivat hyvin. Sen sijaan ongelma on ihmisten asenteissa, Mannila sanoo.

– Uskon, että ongelma on pikemminkin siitä, että nykyään eletään kertakäyttöelämää. Jo huonekalut valmistetaan niin, etteivät ne kestä käyttöä uudelleen ja uudelleen.

Mannila on omien sanojensa mukaan superkierrättäjä.

– Tuon tänne paljon tavaraa ja myös ostan täältä tarvitsemaani. Käytän myös kaatopaikkaa. Jätteen ja käyttökelpoisen tavaran erottaminen ei ole minusta vaikeaa.

Mannila ei itse olisi valmis maksamaan esimerkiksi siitä, että jäte lajiteltaisiin hänen puolestaan, koska hän tekee sen mielellään itse.

– Sellainen systeemi voisi kuitenkin olla hyvä olla olemassa.

Jätekeskukselta tavoitetu Timo Laitinen käyttää kaatopaikkaa paljon, mutta harvemmin poisvietävänä on mitään käyttötavaraa. Häne ie tyrmää lajittelupalvelua rahaa vastaan, mutta sanoo pärjäävänsä ilmankin.

– Teen mielelläni itse kuorman. Siinä vaiheessa on helppoa laittaa esimerkiksi muovit ja metallit omiin kasoihinsa, eikä mättää kaikkea sekaisin. Kaatopaikalla on hyvin opastettu, mikä tavara kuuluu mihinkin kasaan.

Mikkelin kierrätyskyselyyn voit vastata täällä. (siirryt toiseen palveluun)