Sibelius ei enää kiinnosta risteilymatkustajia – Helsingistä haetaan nyt muita elämyksiä

Elokuussa Helsinkiin saapuvat tuhannet risteilymatkustajat vierailevat Sibelius-monumentilla, mutta itse säveltäjää ei enää tunneta. Kulttuuri- ja arkkitehtuurikohteet ovat menettäneet vetovoimansa. Nyt kokemuksia etsitään esimerkiksi urbaanista luonnosta.

kulttuuri
Mies kuvaa kännykällä Sibelius-monumenttia.
Sibelius-monumentti on yksi Helsingin suosituimmista turistikohteista.Petteri Sopanen / Yle

Helsingin tuomiokirkko, Sibelius-monumentti ja Temppeliaukion kirkko. Nämä kolme nähtävyyttä ovat vuodesta toiseen Helsinkiin saapuvien risteilyturistien suosikkeja. Kohteet ehtii kiertää kolme tuntia kestävällä kiertoajelulla sopivasti ennen laivalle paluuta.

Turisteja Temppeliaukion kirkossa.
Turisteja Helsingin Temppeliaukion kirkossa.Petteri Sopanen / Yle

Elokuun alku on Helsingissä risteilijöiden sesonkiaikaa, ja kaupunkiin purkautuu tuhansia ulkomaisia turisteja. Heille kaupataan jo laivassa erilaisia paketteja. Bussikierrosten lisäksi tarjolla on retkiä niin kävellen, pyöräillen kuin veneelläkin.

– Amerikkalaiset turistit ovat kiinnostuneet käymään Porvoossa asti, kertoo turistikierroksia järjestävän LSS-Long Special Services -yrityksen toimitusjohtaja Kim Long

Aikaisemmin risteilyturistit halusivat vierailla esimerkiksi Jean Sibeliuksen kotitalossa Ainolassa. Kim Long sanoo, että kiinnostus kulttuuri- ja arkkitehtuurikohteisiin on ollut hiipumaan päin jo useamman vuoden ajan.

– Risteilyturisteissa sukupolvi on vaihtunut. Aiemmin kävijät tiesivät Sibeliuksen, muttä näin ei enää ole. Britit kyllä tuntevät säveltäjän edelleen.

Sibelius-monumentti sen sijaan kiinnostaa turisteja, mutta vain aikaa kestäneen veistoksen takia.

Hiljentymään luontoon

Helsinkiin saapuvien kansainvälisten risteilijöiden matkustajat ovat nuorentumassa. Joissakin laivoissa keski-ikä voi edelleen olla 70 vuoden hujakoilla, mutta yhä useammin matkustajat ovat iältään 50 vuoden molemmin puolin.

Nuoremmat matkustajat haluavat myös erilaisia asioita Helsinki-visiitiltään kuin vanhemmat. Monet ottavat laivalta bussin kaupungin keskustaan ja tutkivat ympäristöä omatoimisesti. Älypuhelimiin on saatavilla karttoja ja applikaatioita, joiden avulla voi suunnistaa haluamiinsa kohteisiin.

Turisteja Havis Amandan patsaan luona Helsingissä.
Ella Mikkola / Yle

Helsinki Help -matkailuneuvojat ovat myös laivoja vastassa ja jakavat turisteille Day in Helsinki -esitteitä (siirryt toiseen palveluun) eli kuinka viettää päivä Helsingissä. Tänä vuonna kaupungin matkailupalvelu Visit Helsinki on julkaissut myös Urban Nature -karttaesitteen. Suosituksi nouseessa painetussa esitteessä kerrotaan Helsingin urbaaneista luontokohteista. Karttaan on esimerkiksi merkitty hiljaiset paikat, joissa voi hetkeksi rauhoittua.

Osa Urban Nature -esitteestä.
Visit Helsingin Urban Nature -esiteUrban Nature -esite

Vihreys ja kesäsade saa ekstaasiin

Kesän valoisten öiden kaupunki. Näin markkinoi itseään risteilyturisteille Pietari. Naapurissa sijaitseva Helsinki ei ole onnistunut samassa.

– Kun amerikkalaisturistit tulevat Pietarista Helsinkiin, he kysyvät, onko myös täällä valoisaa iltaisin, kertoo Helsingin Turistioppaat ry:n puheenjohtaja Ritva Laaksovirta.

Helsinki-oppailla riittää töitä, sillä Euroopan tunnettujen kaupunkikohteiden, kuten Rooman, Lontoon tai Pariisin, nähtyään turistit kaipaavat jotain uutta. Viime vuonna oppaat tekivät noin 15 000 opastusta.

Helsingissä kiehtoo etenkin luonto.

– Kuivemmista etelän maista saapuvat turistit ihastelevat luonnon vihreyttä. Olen myös nähnyt, kuinka ihmiset menevät suorastaan ekstaasiin heleästä suomalaisesta kesäsateesta, kertoo Laaksovirta.