1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Metsästäjät tänään kyyhkyjahtiin – sepelkyyhky jo suositumpi riistalintu kuin heinäsorsa

Sepelkyyhkyn metsästys aloittaa uuden metsästyskauden tänään keskiviikkona. Kyyhkyn metsästys on kasvattanut viime vuosina suosiotaan merkittävästi ja sepelkyyhkyjä metsästetään jo enemmän kuin heinäsorsia.

Kotimaan uutiset
sepelkyyhky lentää.
Tero Ylioja / Yle

Metsästyskausi käynnistyy tänään keskiviikkona, kun metsästäjät pääsevät kyyhkyjahtiin. Kyyhkyjen metsästys on 2000-luvulla kasvattanut suosiotaan ja vuosittain sepelkyyhkysaalis on jopa yli 200 000 lintua.

Linnut metsästetään peltojen laidoilta tai metsiköistä peltojen läheisyydestä.

– Kun kyyhkykannat ovat kasvaneet, niin metsästykseen on sytytty aivan uudella tavalla, toteaa riistatalouspäällikkö Jarkko Nurmi Suomen riistakeskuksesta.

Kyyhkykannat kestävät

Riistakeskuksen näkökulmasta tilanne on hyvä. Kyyhkykanta on vahva ja kestää hyvin metsästyksen lisääntymisen. Samalla paineet niitä lintuja kohtaan, joiden kannat ovat heikompia, pienenevät.

– Kyyhky on hyvä uusi riistalaji, jonka saalismäärät ohittivat metsästystilastoissa jo heinäsorsan saalismäärät, toteaa Nurmi.

Sorsanmetsästyksen suosio on hiipunut huippuvuosista. Yhä edelleen kuitenkin sorsanmetsästys on näyttävä tapahtuma, kun tänäkin vuonna arviodaan 110 000 metsästäjän lähtevän liikkeelle sorsajahtiin.

Kyyhkyjahtiin metsästäjiä kuitenkin vetää metsästyksen helppous verrattuna esimerkiksi sorsan metsästykseen. Sepelkyyhky pesii yhä useammin taajamien ja asutusten läheisyydessä. Se on tänä päivänä tavallinen näky pihapiireissä ja puutarhoissa.

– Joka kylästä löytyy metsästyspaikkoja. Lisäksi kyyhkyjahdissa säilyy kuivin jaloin, ei tarvita veneitä eikä tarvitse mulia kortteikoissa. Melkein crocseilla voi kävellä pellon laitaan, selvittää Jarkko Nurmi.

Riistakolmiot laskettu

Riistakeskuksessa on jo ehditty ynnätä kesän riistalaskennan tulokset ja niiden pohjalta riistakeskuksen asiantuntijatiimi on tehnyt esityksensä maa- ja metsätalousministeriölle metsäkanalintujen tämän vuoden metsästysajoista.

– Kesäriistakolmioita lasketaan joka vuosi lähemmäs tuhat, ja niistä saadaan kautta Suomen hyvä tieto kestävän metsästyksen varmistamsieksi.

Tuoreet tulokset osoittavat, että metsäkanalinnuilla on jo toinen surkea lisääntymisvuosi ja riistakeskus esittääkin rajoituksia metsästykseen lähes koko Suomessa.

– Kanalinnuille kuuluu pitemmällä aikavälillä ihan hyvää, mutta nyt on ollut kaksi äärimmäisen huonoa lisääntymiskautta, jopa koko 28-vuotisen kolmiohistorian huonoimmat tulokset on viime vuodelta ja tältä vuodelta, kertoo Nurmi.

Jarkko Nurmen mukaan esimerkiksi Pohjanmaalla vain Suomenselän alueella esitetään teerelle ja metsolle täyttä metsästysaikaa.

– Hyvin monin paikoin teeren ja metson metsästysaika on esityksemme mukaan 10. syyskuuta - 10. lokakuuta, eli kolmisen viikkoa on metsästysajasta loppupäästä napsaistu pois, sanoo Nurmi. Päätöksen metsästysajoista tekee maa- ja metsätalousministeriö.

Lue seuraavaksi