Intialaisopeista haetaan apua suomalaisten aivovammapotilaiden kuntoutukseen

Aivovamma- ja aivohalvauspotilaiden kuntoutukseen etsitään uusia keinoja. Yksi lupaava menetelmä on intialaisen tohtorin kehittämä Vasa Concept. Sen tunnetuin suomalainen käyttäjä on lasketteluonnettomuudessa vammautunut freestyle-laskija Pekka Hyysalo.

terveys
Vilma Nikula ja Milla Karjalainen ovat kiinnostuneita edistämään aivovammapotilaiden kuntoutumista ja lähtemään Vasa Consept -oppiin Intiaan.
Vilma Nikula ja Milla Karjalainen haluavat edistää aivovammapotilaiden kuntoutumista ja lähteä Vasa Consept -oppiin Intiaan.Matleena Muotkavaara

Vasa Concept -kuntoutus perustuu aivojen oppimiseen ja sen hermoratojen uudelleen rakentamiseen. Toistuvien harjoitteiden avulla aivoille opetetaan uudet reitit käsitellä ja välittää tietoa eteenpäin.

Suomessa menetelmän tunnetuin käyttäjä on vuonna 2010 lasketteluonnettomuudessa vaikeasti vammautunut freestyle-laskija Pekka Hyysalo. Vammautumisensa jälkeen Hyysalo perusti FightBack-organisaation, joka tukee pään alueelle vammautuneiden urheilijoiden kuntoutumista.

Pekka Hyysalo vierailee viikonloppuna Oulussa kertomassa kuntoutusmenetelmän toimivuudesta ja toipumisestaan. Paikalla on myös menetelmän kehittänyt intialainen tohtori Rajul Vasa.

Kahden opiskelijan kahvikeskustelusta kansainvälinen seminaari

Oulun tapahtuman järjestelyistä vastaavat fysioterapiaopiskelijat Milla Karjalainen ja Vilma Nikula. Töitä seminaarin eteen on tehty helmikuusta alkaen.

– Olimme kahvilla ja keskustelimme Pekka Hyysalosta ja Vasa Concept -menetelmästä. Siitä se sitten lähti, naurahtaa Milla Karjalainen.

Yhteydenotto Rajul Vasaan tapahtui sähköpostilla. Häntä ei tarvinnut houkutella Ouluun, kertoo Milla Karjalainen.

– Hän lupasi tulla, kun vakuutimme, että saamme paikalle ainakin 40 kuulijaa. Nyt osallistujia on tulossa noin sata, muun muassa Ruotsista, jossa Vasa Conceptia on tutkittu jo pitempään.

Laajaan kuntoutusjärjestelmään on vielä matkaa

Rajul Vasa on vetänyt viime vuosina Suomessa muutamia kuntoutusleirejä. Lisäksi hän antaa henkilökohtaisesti ohjeita kuntoutujille.

Milla Karjalaisen mukaan Suomessa Vasa Concept -opein harjoittelee joitain kymmeniä aivovammapotilaita. Järjestelmälliseen kuntoutusketjuun on vielä pitkä matka, sillä toistaiseksi menetelmä perustuu pitkälti Rajul Vasan henkilökohtaiseen toimintaan.

Olimme kahvilla ja keskustelimme Pekka Hyysalosta ja Vasa Concept -menetelmästä. Siitä se sitten lähti.

Milla Karjalainen

– Rajul on toipujiin yhteydessä ja seuraa henkilökohtaisesti heidän edistymistään. Kun tämä tästä vielä laajenee, niin hän ei pysty enää yksin jatkamaan samalla tavalla vaan uusia konseptin osaajia tarvitaan, arvioi fysioterapian opiskelija Milla Karjalainen.

Neljättä opintovuottaan aloitteleva Karjalainen on itsekin kiinnostunut lähtemään harjoittelemaan Intiaan Rajul Vasan oppiin.

– Minulla on vielä harjoitteluja suorittamatta, ja yksi mahdollinen paikka on Intian Mumbay.

Samaan suuntaan tähyää myös Vilma Nikula.

Perinteinenkin kuntoutusketju uudistuu Suomessa

Aivoverenvuoto- ja -infarktipotilaiden kuntoutuksessa on todettu olevan parannettavaa Suomessa.

Aivoliitto toteutti kuntoutustilanteesta laajan tutkimuksen vuosina 2007–2009. Esille nousivat muun muassa kuntoutuksen isot alueelliset erot ja ongelmat tärkeän alkuvaiheen kuntoutuksessa.

Kun tämä tästä vielä laajenee, uusia konseptin osaajia tarvitaan.

Milla Karjalainen

Kuntoutustilanne on paikoin kohentunut, mutta silti harvempi kuin joka viides aivoverenkierron häiriöistä toipuva pääsee tärkeään alkuvaiheen kuntoutukseen. Asia selviää kesäkuussa julkaistusta seurantatutkimuksesta.

Aivoverenkiertohäiriöiden akuuttihoitoa on jo keskitetty isompiin yksiköihin, mutta kuntoutuksessa kenttä on vielä hajanaisempi.

Askeleita toivottuun suuntaan on kuitenkin havaittavissa. Esimerkiksi Uudellamaalla sairaanhoitopiiri HUS on perustanut aivovammapoliklinikan ja valmistelee osastokuntoutuspalvelujen keskittämistä.

Ensimmäisten kuukausien moniammatillisella kuntoutuksella on havaittu olevan merkittäviä hyötyjä potilaan toipumiseen. Aivoverenkierron häiriöihin sairastuu Suomessa vuosittain yli 20 000 ihmistä ja vuotuiset kustannukset yhteiskunnalle ovat miljardiluokkaa.