1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Katso miten sankka savu tupruaa Suomen pisimmän maantietunnelin testauksessa – video

Moni ohiajaja saattoi hätkähtää, kun valkoista savua tuprutti ulos Tampereen Rantatunnelin länsipäästä tiistaina. Kuin elävänä olentona tunnelissa vyöryvää savua tarvittiin testaamaan marraskuussa avattavan maantietunnelin hätäjärjestelmiä.

Kotimaan uutiset
Savunpoistoharjoitus Tampereen Rantaväylän tunnelissa
Katso, miten savu täytti Tampereen Rantatunnelin, kun tunnelin hätäjärjestelmiä testattiin.

Tampereen Rantatunneli täyttyy hetkessä valkoisesta savusta, kun savukone pyörähtää käyntiin. Tiivis savu sulkee näkymän länsipään suuaukolle. Edes tunnelin suulta kajastava valo ei lävistä tiivistä savua.

Menee hetki ja Suomen pisimmän maantietunnelin automaattinen savunpoistojärjestelmä hurahtaa käyntiin. Tuulettimet puskevat tunnelin täyttäneen savun liikkeelle ja katonrajaan pakkautunut savu alkaa liikkua kohti tunnelin suuaukkoa.

Silmämääräisessä tarkastelussa automaattinen savunpoistojärjestelmä toimii kuten pitääkin. Myös automaattinen sammutinjärjestelmä osoittaa toimivuutensa.

Puhaltimet puskevat savupatsaan tunnelin suulle noin 3 metrin sekuntivauhdilla.

– Ihan odotetusti tämä tapahtuu eli savu pysyy katonrajassa, tienpinnalle saadaan näkyvyyttä ja poistumisteiden valot ovat päällä.

– Näitä järjestelmiä on testattu aiemminkin, mutta halusimme vielä visuaalisesti havaita, että kaikki toimii kuten pitää, sanoo projektipäällikkö Mauri Mäkiaho.

Savun muodostamisessa käytettiin elintarviketeollisuudessa käytettävää öljyä, joka on ihmisille vaaratonta.

Lue seuraavaksi