Sananen - Suomen seksikkäin herättää kysymyksiä

Suomen seksikkäin mies on valittu. Hän ei näytä Suomen seksikkäimmältä, lähellekään. Mutta vallan ansiosta hän tuntuu ja vain se merkitsee.

seksuaalinen viehätysvoima
Mikko Maasola tunsi outoa vetovoimaa ratsastuskypärään.
Arvo Vuorela / Yle

Petteri Orpo on Suomen seksikkäin mies. Teimme itse tämän valinnan Eeva-lehden lukijaäänestyksessä. Onnittelut hänelle. Tämän korkeammalle ei voi päästä. Titteli kertoo kertarykäisyllä tuhat sanaa ja rivinvälit kaksi tuhatta. Miten paljon onkaan annettu, kun on pyydetty ja miten vastustamaton karisma on pensselöitynyt tänä kesänä elimelliseksi osaksi pienen turkulaisen miehen olemusta. Kun valta oikeasti tekee ihmisestä seksikkään, sitä valtaa pitäisi antaa pikkasen meille muillekin.

Jokainen meistä haluaisi olla seksikäs. Olla huoleton ja hyväryhtinen ja keinahdella läpi elämän kuin juuri kihlautuneena ja silti heti kultasepänliikkeestä ulos loikattuaan kaikkien vastakkaisen sukupuolen edustajien huuruisena päiväunena. Kun hörähtelisi hyviä juttujaan ääneen ja nostaisi kahvikupin huulilleen, kuulisi suorastaan korvissaan miten ladatut katseet maiskahtaisivat siihen leukaperän ja huulten rajaamalle bermudankolmiolle ja kollektiivinen estrogeenipilvi purjehtisi maskuliinisuuteni vierasvenesatamaan, ja tupsauttaisi hyvää lisämakua kultakatriinalleni.

Luustolle ei voi paljon mitään.

Mitä on tehtävissä? Luustolle ei voi paljon mitään. Läskiä voi onneksi polttaa. Voi päättää onko yleisolemus epäsiisti vai huoliteltu. Ketä ajattelen kun olen itseeni keskittynyt ja surauttelen ikääntymisen tanakoittamia nenäkarvojani juuresta poikki? Ja sitä rataa.

Valta on se mikä tekee ihmisestä seksikkään. Jos Petteri Orpolla ei olisi valtaa, hän olisi vain lyhyt turkulainen ja sinällään sympaattinen jaloissa pyörivä nappula. Häneltä voisi ostaa liikkeessä vähän ajetun Avensiksen, mutta jo matkalla tankille unohtaisi minkä näköinen ja hajuinen oli. Ei puhettakaan, että lipoisi vielä kotisohvalla huuliaan ja vaipuisi vääjäämättä jonnekin tuhmiin toimistofantasioihin – joissa mapit lentävät ja nahkadivaani nassahtaa.

Valta on seksikästä. Yhdeltä odotetaan, että hän päättää ja sanoo jotain, ja sitten kun Hän sanoo, ai että se tekee gutaa. Jos hän haluaa, hän voi nostaa sinut yhdellä etusormen koukistuksella arjen yläpuolelle. Hän lohkaisee sinulle paikan auringossa, armopalan. Hän vuodattaa lupauksen tehdä elämästäsi jännittävämmän ja kiihottavamman. Jos joku lupaisi sinulle paremman elämän, ottaisitko sen vastaan? Ja olisitko sen jälkeen pikkusen kiihottunut ja kiitollisuuden velassa?

Suomen seksikkäimmän miehen, Petteri Orpon, vaimo Niina kuulemma yllättyi äänestyksen tuloksesta. Hän oli jopa hämmentynyt.

Kyse on vallasta, tai sen puutteesta.

Tästä on pakko vetää johtopäätös, että kotioloissa Petteri ei pursua seksiä. Hänestä pystyy vaivatta pitämään pitkähköjä toveja kätensä erossa.

Kyse on taas vallasta, tai sen puutteesta. Kotona Suomen seksikkäimmällä ei taida olla valtaa. Hän ei päätä isoista linjoista, eikä pienistä. Hän odottaa kiltisti vessavuoroa ja syö sitä mitä satutaan antamaan. Siinä seksikkyys alenee maltillisiin mittasuhteisiin.

Politiikastakin voi nähdä, että valta ja seksikkyys ovat toimiva yhdistelmä. Siellä huseeraavat ovat energisen oloisia ja aikaansaavia. Silmät palavat parhaissa hetkissä kuin Jouko Turkalla. Ja raskaan työpäivän jälkeen nämä keski-ikäiset jaksavat lähteä vielä iltarientoihinkin, joissa voi vaikka vaihtaa tyttöystävää tai flirttailla ilmaan muuten vaan.

Jos kaikille annettaisiin kotioloissakin valtaa, sen toisen toimesta tilaa antamalla, niin seksikkyys tulisi kaupan päälle. Toisen alkaisi nähdä taas monipuolisesti kiinnostavana olentona ja sitten itsensäkin.

Seksikkyys on energisoiva asia.

Ja jos työpaikallakin annettaisiin valtaa, niillekin joilla sitä ei ole, saattaisi olla nannaa luvassa. Seksikkyys on energisoiva asia. Työ tulisi tehtyä kuin vahingossa hieman suuremmalla intohimolla ja laajemmilla ajatuskaarilla kuin eilen.

Sitten valittaisiin työpaikan Vuoden seksikkäin. Tunnelma olisi kohdallaan, kun voittajaksi nousisi äänestyksessä puutarhatontun kopiona aiemmin pidetty Hannu. Hän otti vallan omaan käyttöönsä, omaan tekemiseensä. Ja teki vaikutuksen.

Jopa hänen työsandaalinsa näyttävät nyt jollain lailla vähän seksikkäiltä.

Maallikkosaarnaaja Maasola