1. yle.fi
  2. Uutiset

Masentunut saattaa jäädä ilman henkivakuutusta tai asuntolainaa

Masennusdiagnoosi ja lääkkeet saatetaan jättää hoitamatta, jotta vakuutus saadaan, kertoo Mielenterveyden keskusliitto.

terveys
Henkilö istuu puiston penkillä pimenevässä illassa ja tuijottaa merelle.
Yle

Masennusdiagnoosi voi vaikuttaa ison lainan tai vapaaehtoisen vakuutuksen saantiin. On monia tapauksia, joissa esimerkiksi vakuutuksen tai asunto-osakkeen lainavakuuden saaminen on estynyt masennuksen takia, sanoo Mielenterveyden keskusliiton lakimies Merja Karinen sanoo.

– Psyykkisen sairauden perusteella voidaan hylätä henkivakuutus, hoitokuluvakuutus tai pitkäaikainen matkavakuutus. Joka vuosi tulee ilmi muutamia tapauksia.

Karinen sanoo, että jos masentunut on hakeutunut hoitoon ja lääkitys on kunnossa, pitäisi sen olla vain hyvä asia.

– Ihmiset pelkäävät: Jotta he saisivat vakuutuksen, joku saattaa jättää menemättä hoitoon ja syömättä lääkkeitä. Yritykset tekevät bisnestä, ja pitkäaikaisesti sairastunut on heille riski. On tämä vähän syrjivää.

Muutama oireeton vuosi väliin

Jokainen vakuutusyhtiö tai pankki rajaa oman käytäntönsä. Niin sanotuista lakisääteisistä vakuutuksista, kuten esimerkiksi liikennevakuutuksesta, yritys ei voi kieltäytyä sairauden perusteella, muistuttaa Karinen.

– Pankissa terveystietoja ei yleensä kysellä, mutta vakuutusyhtiöitä varten joutuu yleensä täyttämään terveyskyselyt. Tietojen antamatta jättäminen tai valehtelu on pahimmillaan petos, sanoo Karinen.

Omat sairaudet ovat kuitenkin yksityisasia. Rehellisyys pitäisi palkita, mutta jos ihminen ei tiedä milloin tulot paranevat, masennus on este luoton saamiselle.

Minna Mattila

– Jotkin yhtiöt katsoivat, että muutaman oireettoman vuoden jälkeen vakuutuksen saamiselle ei ole estettä.

Terveysselvitystä edellytetään silloin, kun asiakas haluaa laajoja henkilövakuutusturvia, kerrotaan vakuutusyhtiö Ifiltä. Tällöin asiakas ei välttämättä saa hoitokuluturvaa tai kuolemantapausturvaa.

Muun muassa Ifillä vakuutuksen saamiseen vaikuttavat myös masennuksen kesto, vaikeusaste, mahdolliset työkyvyttömyysjaksot sekä oireettomuusaika. Päätökset tehdään tapauskohtaisesti, ja riittävän oireettomuusjakson jälkeen vakuutuksen saattaa saada joillain rajoitusehdoilla tai maksunkoorotuksilla.

POP vakuutus ei tarjoa hoitokulu- tai sairausvakuutuksia, mutta diagnoosit saattavat vaikuttaa muiden vakuutusten korvauksiin. Korvausta voidaan vähentää tai evätä, jos sairaus on aiheuttanut vakuutustapahtuman tai hidastaa paranemista.

Yritykset tekevät bisnestä, ja pitkäaikaisesti sairastunut on heille riski.

Merja Karinen

Fennialta ei saa sairausvakuutusta, jos kyseessä on vasta alkanut, vaikea tai krooninen masennus. Aikuisen kohdalla terveystietoja tarkastellaan viimeisten viiden vuoden ajalta, lapsen terveystietoja kahden vuoden ajalta.

Rehellisyys ei välttämättä palkitse masentunutta

Masennus saattaa haitata lainansaantia, jos tulot ovat sairausloman takia jäässä. Esimerkiksi vakavasti masentuneet saattavat joutua pitkällekin sairauslomalle ja kuntoutustuelle.

– Sitä on vaikea sanoa, onko masennus alkanut jostakin elämänvaiheesta ja sitten tulevat talousvaikeudet, vai toisinpäin, sanoo Takuu-Säätiön viestintäpäällikkö Minna Mattila.

Masennuksesta ei myöskään välttämättä kannata lainaneuvotteluissa mainita.

– Velkojalle täytyy kertoa oikeat tulotiedot. Luotonantaja voi kysyä esimerkiksi järjestelylainaa hakiessa, että mistä johtuu, ettei velkoja ole hoidettu. Silloin kannattaa kertoa, miten asiat ovat, Mattila neuvoo.

– Omat sairaudet ovat kuitenkin yksityisasia. Rehellisyys pitäisi palkita, mutta jos ihminen ei tiedä milloin tulot paranevat, masennus on este luoton saamiselle. Sellaiselle henkilölle, jonka maksukyky on tulevaisuudessa epävarmaa, ei anneta lainaa.

– Ei sen enempää tarvitse selittää, mitä on sairastellut, sanoo Mattila.

Lue seuraavaksi