Päivän uutistärpit: Haastattelussa fintiaani, maailman suurimman hirsikoulun avajaiset ja jalkapalloderby pääkaupungissa

Valtiovarainministeriö kokoontuu tänään budjettiriiheen, Pudasjärvellä koululaiset pääsevät maailman suurimpaan hirsikouluun ja Helsingissä jalkapalloväki kokoontuu paikallisotteluun. Kävimme myös haastattelemassa fintiaania.

Kotimaa
Kuva Stadin derby-ottelusta toukokuulta 2016.
Kuva Stadin derby-ottelusta toukokuulta 2016.Petteri Paalasmaa / AOP

Valtion ensi vuoden budjetin sorvaus alkaa

Valtiovarainministeriön johto kokoontuu keskiviikkona ministeriön sisäiseen budjettiriiheen, jossa lyödään lukkoon esitys valtion ensi vuoden tuloista ja menoista.

Budjettiesityksen valmistelua vetää ensimmäistä kertaa kokoomuksen uusi puheenjohtaja Petteri Orpo.

Eri ministeriöt ovat jättäneet omat budjettitoiveensa valtiovarainministeriölle, ja ministeriökohtaiset budjettineuvottelut käydään ensi viikolla.

Koko hallitus käsittelee valtion ensi vuoden tuloja ja menoja valtiovarainministeriön esityksen pohjalta budjettiriihessä elo-syyskuun vaihteessa. Tuolloin ratkaistaan eduskunnalle annettavan hallituksen budjettiesityksen lopullinen sisältö.

Maailman suurin hirsikoulu avataan

Miltä näyttää maailman suurimmassa hirsikoulussa? Uuden koulun avaaminen pienemmälle paikkakunnalle on jo sinällään tapaus.

Mutta kun uusi koulu sattuu olemaan maailman suurin hirsikoulu, se herättää mielenkiintoa jo muuallakin kuin Suomessa. Pudasjärvellä vajaa seitsemänsataa oppilasta ja opettajaa astelevat keskiviikkona upouusiin tiloihin.

Stadin derby sähköistää futisväen Helsingissä

Helsingissä eletään jälleen keskiviikkona jalkapallohuumaa, kun pääkaupungin joukkueet HJK ja HIFK iskevät yhteen Stadin derbyssä. Edellinen derby alkukesästä sai ikäviäkin piirteitä, kun poliisi joutui puuttumaan osan fanien riehuntaan. Joukkueet tuomitsevat ikävät lieveilmiöt, sillä derbyt ovat erittäin kannattavia myös niiden taloudelle. Miten poliisi valmistautuu tämän illan kuumaan koitokseen? Ottelu alkaa Töölön jalkapallostadionilla kello 18.30.

Fintiaani kertoo tarinansa

Pohjois-Amerikkaan 1800- ja 1900-luvun vaihteessa lähteneet suomalaiset siirtolaiset joutuivat perillä usein ahtaalle kantaväestön ulkomaalaisiin kohdistuneiden ennakkoluulojen takia. Siksi moni suomalainen haki seuraa toisista hyljeksityistä, intiaaneista.

Sen seurauksena syntyi jälkeläisiä, joita alettiin kutsua ”fintiaaneiksi”. Yksi heistä on tänään Yle Uutisten haastattelussa.

Olympialaiset kisaturistin silmin

Rio de Janeiron olympialaisiin odotetaan miljoonaa kisaturistia, joista kolmanneksen ennakoidaan olevan ulkomaisia matkailijoita. Toimittajamme Heidi Lipsanen kävi kyselemässä Copacabanalla olevilta turisteilta, miten zikavirus ja rikollisuuden uhka on heihin vaikuttanut.