Pyörämarssi Itä-Ukrainan rintamalta Helsinkiin – "Tilanne siellä on vaikea, joka päivä taistellaan"

Ryhmä entisiä katulapsia polki tiistaina Helsingin Narikkatorille rintamapappi Gennadi Mohnenkon johdolla. Pohjois-Euroopan halkovalla pyörämarssilla nuoret haluavat nostaa esiin Itä-Ukrainan vaikean tilanteen.

Ukraina
Pastori Gennadi Mohnenko ottolapsineen tulivat Helsingin Narikkatorille, josta matka jatkui Tampereelle.
Pastori Gennadi Mohnenko ottolapsineen tulivat Helsingin Narikkatorille, josta matka jatkui Tampereelle.Antti Kuronen / Yle

Pastori Gennadi Mohnenko kannustaa nuoria heidän polkiessaan Narikkatorille Helsingin keskustassa.

– Maailma ilman orpolapsia, hän huutaa pyörän selästä ja nuoret vastaavat.

Takana on jo neljä viikkoa matkantekoa Ukrainasta Puolan ja Baltian halki Suomeen.

Pyörämarssilla on parisenkymmentä osallistujaa. Nuorimmat ala-asteikäisiä ja vanhimmat jo aikuisia. He ovat kaikki entisiä katulapsia, monet vuosikausia Itä-Ukrainan viemäreissä ja kellareissa eläneitä nuoria.

Kartta reitistä Kiovasta Helsinkiin
Yle Uutisgrafiikka

1990-luvulla Gennadi Mohnenko ryhtyi pelastamaan katulapsia ja perusti orpokodin.

– Siihen aikaan näin lukuisten lasten kuolevan huumeisiin kadulla, täysin heitteille jätettyinä. Onneksi tilanne on kohentunut siitä.

Itä-Ukrainassa oli 1990-luvulla paljon katulapsia ja nuoria. Tämä nuori menehtyi huumeisiin muutama tunti kuvan ottamisen jälkeen.
Itä-Ukrainassa oli 1990-luvulla paljon katulapsia ja nuoria. Tämä nuori menehtyi huumeisiin muutama tunti kuvan ottamisen jälkeen.Antti Kuronen / Yle

Vuosien varrella Gennadi on itse adoptoinut 32 lasta. Hänen järjestönsä Pilgrim on saattanut jopa kolmetuhatta lasta pois kaduilta.

Orpokoti sijaitsee Mariupolin satamakaupungissa. Sodan rintamalinja kulkee vain 15 kilometrin päässä kaupungista.

Strategisesti tärkeä Mariupol on Ukrainan joukkojen hallussa, vastapuolella ovat Venäjän tukemat kapinalliset.

– Tilanne on paha. Joka päivä taistellaan, separatistit käyttävät raskaita kranaatinheittimiä.

Verisin kuukausi vuoteen

Itä-Ukrainan sota on jatkunut jo yli kaksi vuotta. Rauhallisemman talven jälkeen taistelut ovat kesällä kiihtyneet. Heinäkuu oli verisin kuukausi vuoteen.

Taisteluiden painopiste on Donetskin ympäristössä, mutta myös Mariupolin rintamalla jylisee jälleen.

Lähes päivittäin rintamalla käyvän Gennadi Mohnenkon mukaan separatistit ovat aloitteellisia. Ukrainan joukot vastaavat tuleen, mutta eivät Mohnenkon mukaan aloita tulitusta.

– Puhuin pari tuntia sitten vaimoni kanssa, ja taas oli yöllä pommituksia. Ukrainan sotilaita kuolee rintamalla päivittäin.

Gennadi Mohnenko kollegoineen toimivat rintamapappeina Mariupolissa.
Ylen tv-reportaasi Mariupolista Gennadi Mohnenkon orpokodista ja rintamalta. Ajankohtainen kakkonen. Toimittaja Antti Kuronen. Yle

Omakin poika rintamalla

Yksi Gennadi Mohnenkon omista adoptiolapsista on sotilaana Ukrainan armeijassa. Hän on sijoitettuna etulinjaan lähellä Mariupolia.

– Venäläinen tarkka-ampuja tappoi taannoin adoptiolapseni palvelustoverin. Poikani seisoi vieressä puolentoista metrin päässä, kun 19-vuotias sai luodin suoraan päähänsä.

– Tämä sota on mielipuolista. Välillä ajattelen, että kohta minä herään, että tämä olikin pelkkä painajainen.

Kolme vuotta sitten Gennadi Mohnenko ei voinut kuvitella sodan olevan mahdollinen Donbassissa. Nyt hän on kuitenkin toiminut rintamapappina jo kaksi vuotta, vapaaehtoispohjalta.

– Palasin rintamalta kotiin vain pari tuntia ennen kuin lähdimme pyörämarssille. Tunsin helpotusta, kahdeksan viikkoa ilman sotaa.

Taustalla laulava mies on yksi Gennadi Mohnenkon ottolapsista. Lapsena hän eli viisi vuotta kadulla, nyt hän on ammattimuusikko.
Taustalla laulava mies on yksi Gennadi Mohnenkon ottolapsista. Lapsena hän eli viisi vuotta kadulla, nyt hän on ammattimuusikko.Antti Kuronen / Yle

"Rakastan Venäjää, vihaan putinismia"

Gennadi Mohnenko sanoo olevansa onnellinen siitä, että kaikki ne, joiden vanhemmat ovat kuolleet sodassa, ovat heti löytäneet uuden kodin. Tämä on osa sotaponnistusta.

Hänen arvionsa on, että sodassa kuolleita on vähintään parikymmentätuhatta, vaikka virallinen arvio on noin kymmenentuhatta ihmistä.

– Rakastan Venäjää, mutta vihaan putinismia. Uskon, että Venäjän imperialismi romahtaa pian ja tämä sota päättyy.

Gennadi Mohnenko on täysin vakuuttunut siitä, että venäläiset johtavat separatistien sodankäyntiä. Hänen mukaansa venäläissotilaita on koko ajan läsnä rintamalla, etenkin päällystössä.

Mariupolissa taistelut ovat junnanneet paikallaan jo pari vuotta. Gennadi Mohnenko näkee tämän olevan venäläisten tietoista strategiaa.

– Jos he yrittäisivät vallata Mariupolin kaupungin tuhansia voisi kuolla. Aktiivisella asemasodalla he pyrkivät painostamaan Ukrainaa myönnytyksiin, Mohnenko uskoo.

Talous pommejakin vaikeampi asia

Yli kaksi vuotta kestäneen sodan taistelut rajoittuvat rintamalle eikä pommituksia juuri ole asutuskeskuksissa. Tavallisten ihmisten ongelmat sodan keskellä liittyvätkin rahaan ja toimeentuloon.

Perustarvikkeet ovat kallistuneet roimasti kovan inflaation johdosta. Työttömyyttä on paljon, koska monet sota-alueiden teollisuudet seisovat.

Kahdeksan viikon ajan Mohnenkon ryhmällä on kuitenkin muuta ajateltavaa. Helsingistä matka jatkuu Hämeenlinnan, Tampereen ja Huittisten kautta Turkuun. Sen jälkeen poljetaan Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Saksan läpi.

Heinäkuun alussa alkanut pyörämarssi päättyy syyskuun alussa.

Gennadi Mohnenko adoptiolapsineen teki pitkiä pyörämarsseja jo ennen sotaa. Pisin ulottui Ukrainasta koko Venäjän läpi Vladivostokiin saakka.

– Tavoitteenamme on polkea maailman ympäri. Jos Putin ei hyökkää Mariupoliin, suoritamme ensi kesänä uuden etapin, joka mahdollisesti menisi Yhdysvaltojen halki.