Floridassa löytyi lisää zikatartuntoja

Floridassa on todettu jo kaikkiaan 21 zikatartuntaa, jotka rajoittuvat Miamissa suppealle runsaan neliömailin alueelle. Floridan kuvernööri Rick Scott ja presidenttiehdokas Hillary Clinton vaativat lisärahoitusta zikatartuntojen torjuntaan.

Ulkomaat
Moskiitto.
Zikavirus tarttuu yleensä hyttysten välityksellä.Esteban Biba / EPA

Kuvernööri Rick Scott kertoi neljästä uudesta paikallisten hyttysten pureman aiheuttamasta zikatartuntaepäilystä Miamissa. Hän kiirehti samalla kongressia päättämään lisävaroista taistelussa virusta vastaan.

Miamin pohjoispuolella todetut zikatartuntatapaukset ovat suppealla kaistalla, johon kuuluu myös Wynwoodin taidealue. Valtaosa tartunnoista on ollut oireettomia.

Wynwoodin taidealueen talous on kärsinyt zikatartuntojen julkistamisen jälkeen. Paikallisten gallerioiden ja ravintoloiden omistajat vaativat viranomaisilta pikaisia toimenpiteitä virusta levittävien hyttysten tappamiseksi.

He myös toivovat myös liittovaltiolta rahallista apua taloudellisiin tappioihin.

Scottin mukaan kongressi ja presidentti ovat epäonnistuneet toimissa pysäyttää zikatartuntojen leviäminen.

– Liittovaltion hallituksen on lopetettava politikointi ja kongressin on palattava pikaisesti istuntoon tämän ongelman ratkaisemiseksi, Scott vaati.

Kiista lisärahoituksen yksityiskohdista

Demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clinton totesi kampanjamatkallaan Miamissa, että kongressin johtajien pitäisi kokoontua ylimääräiseen istuntoon päättämään lisärahoituksesta zikaviruksen torjuntaan.

Presidentti Obama pyysi helmikuussa 1,9 miljardia dollaria taisteluun zikavirusta vastaan, mutta summa pieneni vauhdilla. Senaatti myönsi toukokuussa huomattavasti vähemmän, 1,1 miljardia dollaria, joka supistui lopulta lakikäsittelyssä 622 miljoonaan dollariin.

Rahoituksen lopullinen hyväksyntä viivästyi republikaanien hallitseman kongressin liitettyä lakiin kohtia, joita demokraatit vastustivat.

– Olen erittäin pettynyt, että kongressi vajosi kiistoihin ennen kuin sopivat lisäresursseista tähän taisteluun, Clinton ihmetteli.

Lähteet: Reuters, AP