1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kemijärvellä vanhasta koulusta rempataan kylätalo ja koulumuseo

Lapissakin yhä useammalle lakkautetulle kyläkoululle on löytynyt uutta "ja ihan oikeaa" käyttöä. Harvemmat noista lopetetuista kouluista ovat jääneet ihan autioiksi ja tyhjilleen. Myös kyläyhdistyksissä on pienen tauon virinnyt into ostaa kouluja kyläläisten kokoontumispaikoiksi. Kemijärvellä Oinaan kyläkoulu tekee uutta tulemistaan – nyt kylätalona ja koulumuseona.

Kotimaan uutiset
Oinaan koulu
Oinaan koulu on Kemijärven vanhin koulu. Yli satavuotias rakennus on vielä kopakassa kunnossa. Koulutyö Oinaalla loppui oppilaiden vähyyden vuoksi jo vuonna 1966.Jorma Korhonen / Yle

Remonttia ohjaava kyläläinen Kirsti Kata katselee tyytyväisenä tehtyä työtä. Oinaslaiset ovat osallistuneet ahkerasti koulunsa peruskorjaukseen. Vanhasta koulusta halutaan pitää huolta, olkoonkin, ettei se toimi enään alkuperäisessä tarkoituksessaan.

Koulunkäynti talossa loppui jo vuonna 1966. Kyläläisten mielestä jo yksin koulun pitkä historia velvoittaa huolehtimaan rakennuksesta. Koulun 100-vuotisjuhlia vietettiin vuonna 2014.

Kyläläisten talkootyöllä

Ensi kesänä juhlitaan Oinaan koulun uutta tulemista. Kirsti Kata iloitsee, että kyläläisten talkootyöllä koulu muuttuu kylätaloksi ja koulumuseoksi.

– Tämä ei ole ollut kenellekään mikään pakkotyömaa. Tänne on tultu, kun on siltä tuntunut ja ikään katsomatta. Parhaimmillaan kymmenkunta kyläläistä on täällä sahannut, naulannut ja maalannut. Mukavaahan meillä on ollut ja juttu on luistanut.

Tähän mennessä kyläläiset ovat ahkeroineet jo 1600 talkootuntia. Oinaan kylätaloa ja koulumuseota rakennetaan pohjoisen Leaderin rahoitustuella.

– Ilman sitä emme olisi uskaltaneet tähän ryhtyä. Remontin kustannusarvio on runsaat 87 000 euroa.

Pönttöuunit lämmittävät

Kirsti Kata esittelee taloa. Kahdesta koululuokasta se isompi rakennetaan museoksi. Hänen mukaansa erilaisia koulutavikkeita ja -kalusteita on löytynyt ihan mukavasti. Ja lisää varmaan saadaan.

Pienempää luokkahuonetta hallitsee kaksi uutta ja komeaa pönttöuunia – korkeita ovat, päältä sinkittyjä ja uutuuttaan kiiltävät.

– Ovatpahan vielä tehokkaita lämmittäjiäkin. Jokaisessa huoneessa on oma pönttöuuninsa. Nuo kaksi piti vain uusia, Kirsti mainitsee.

Esille alkuperäistä ja vanhaa

Kirsti Kata sanoo, että koulun remontti on sujunut ilman pahempia yllätyksiä. Itse asiassa se on sujunut hyvin.

– Sitä alkuperäistä ja vanhaa haluamme löytää ja laittaa esille mahdollisimman paljon. Ja alkuperäisessä värityksessään.

Kirsti esittelee luokkahuoneen perällä olevaa syvän sinistä tapettiseinää. Se tuli esille, kun seinäkerroksia purettiin. Asiantuntijoiden mukaan tapetti on 1800-luvulta.

– Siitä on revennyt irti joitakin kapeita liistakkoja, mutta olemme päättäneet, että seinä niiltäkin kohdin entisöidään.

Ja tietysti se työ on langennut Kirstille itselleen – taidemaalari kun hän on.

– Se on vaativa työ, mutta selviän siitä kyllä.

Opettajan huoneisto puhuttelee

Matka jatkuu opettajan huoneistoon: sali, kamari, keittiö, työhuone. Siistejä ja nättejä kuin mitkä. Puhuttelevat ja kertovat omasta ajastaan.

Kirsti Katan mukaan jokainen huone varustetaan kertomaan eri aikakausista. Köökki onkin jo varsin moderni - sellainen, mikä kylätalossa kuuluukin olla. Se palvelee talossa järjestettäviä tilaisuuksia.

Aitassa kaksi huonetta matkustajille

Sen lisäksi, että nyt koulun päärakennusta korjataan, niin aiemmin on jo rempattu pihapiirissä oleva navetta ja aittarakennus.

– On ajateltu sitäkin, että jos joku matkustavainen – kalastaja tai joku muu – haluaa täällä lomailla, niin aitassa olevat kaksi parvihuonetta ovat vuorokausivuokralla käytettävissä, kuin myös päärakennuksen palvelut tietyssä määrin, Kirsti Kata huomauttaa.

Aitassa on myös siisti tupa. Uudelle tuoksuvakin.

Kylätalo sitoo kyläläisiä yhteen

Oinaalla uskotaan, että kylätalo tulee ahkeraan käyttöön ja se myös palkitsee tehdyn työn. Kirsti Kata jo näkee, kuinka talo sitoo kyläläisiä yhteen entistä tiiviimmin.

– Jo nyt remontin aikana meillä on ollut täällä suuri yksituumaisuus, niin mikseipä se vain syvenisi, kun saamme sitten nauttia valmiista työstä.

Kylätalosta on moneen käyttötarkoitukseen aina kansalaisopiston piireistä lähtien.

– Eriaiheiset tarinaillat ovat luku sinänsä. Niitä odotan ihan innolla.

Lue seuraavaksi