1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Trumpin aselausunto herättää hämmennystä

Demokraattien mukaan Trumpin puhetta voidaan tulkita kehotukseksi väkivaltaan. Trump sanoi puhuvansa vain aseenkanto-oikeuden kannattajien poliittisesta vallasta.

Ulkomaat
Donald Trump kampanjoimassa ashburnissa, Virginiassa 2. elokuuta.
Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump kehottaa kannattajiaan puolustamaan vapaata aseenkanto-oikeutta.

Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump on sanonut, että aseenkanto-oikeuden kannattajat voisivat toimia estääkseen demokraattien Hillary Clintonia nimittämästä presidenttinä korkeimpaan oikeuteen haluamiaan tuomareita.

Trumpin kriitikot tulkitsivat lausuntoa siten, että hän saattoi kehottaa väkivaltaan Clintonia tai tuomareita vastaan.

– Jos [Clinton] saa valita tuomarinsa, te ette voi enää tehdä mitään. Tosin perustuslain toisen lisäyksen kannattajat – ehkä voisivat, en tiedä, Trump sanoi kampanjatilaisuudessa Pohjois-Carolinassa.

Yhdysvaltain perustuslain toinen lisäys antaa oikeuden kantaa aseita. Clintonin kampanja ilmoitti pitävänsä Trumpin puheita vaarallisina. Kampanjapäällikkö Robby Mookin mukaan presidenttiehdokkaan ei pitäisi vihjailla väkivallasta.

Trumpin kampanjaväen mukaan ehdokas oli viitannut aseenkanto-oikeuden puolustajien poliittiseen voimaan. Trump itse sanoi myöhemmin, että hän oli puhunut äänestäjien voimasta.

Trump väitti puheessaan myös, että Clinton haluaa kumota perustuslain toisen lisäyksen. Clinton ei kuitenkaan aja aseenkanto-oikeuden poistamista, vaikka tukeekin tiukennuksia aselakeihin.

Donald Trump on puolestaan vastustanut aseenkanto-oikeuden rajoittamista. Hän on kertonut itsekin pitävänsä ajoittain käsiasetta mukanaan.

Yhdysvaltain kansallisen kivääriyhdistyksen NRA:n mukaan Trump on oikeassa siinä, että toisen lisäyksen puolustaminen olisi vaikeaa jos Clinton nimittäisi korkeimpaan oikeuteen uusia tuomareita.

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi