Koululaiset kulkivat punaista mattoa pitkin maailman suurimpaan hirsikouluun

Pudasjärvellä syyslukukausi alkoi juhlavasti, kun maailman suurin hirsikoulu otettiin käyttöön keskiviikkona. Vesisadekaan ei päässyt latistamaan tunnelmaa.

Kotimaa
Koululaisia koulun pihalla
Risto Degerman / Yle

Pudasjärven uusi noin 10 000 neliömetrin hirsikoulukampus otettiin käyttöön keskiviikkona. Maailman suurimmassa hirsikoulukokonaisuudessa Iijoen rannassa toimii Pudasjärven yhtenäiskoulu, lukio ja kansalaisopisto.

Keskiviikkona koulussa aloitti noin 690 oppilasta. Uusi koulu viehätti kovasti oppilaita, ja monen kasvot olivatkin aamulla iloisessa virneessä. Sisälle päästyään kaikki olivat ensin hukassa isoissa tiloissa, mutta ensimmäinen koulupäivä alkoikin uusiin tiloihin tutustumisella.

Uudessa koulurakennuksessa on pyritty luomaan uudenlainen oppimisympäristö, jossa esimerkiksi eri luokkatiloja voidaan helposti yhdistellä ja liittää laajemmiksi kokonaisuuksiksi avaamalla esimerkiksi opetustilojen seiniä yhteisiin tiloihin. Rehtori Mikko Lumme kertoi, että koulun opettajia on koulutettu uudenlaiseen opetustapaan ja -mahdollisuuksiin.

Ihmettelijöitä on riittänyt

Pudasjärven uusi koulu on toteutettu niin sanotulla elinkaarimallilla, eli rakennuksen ylläpidosta vastaa seuraavien 25 vuoden ajan sen rakentanut Lemminkäinen Talo Oy. Hirsikouluun on höylätty paikallisen yrityksen voimin hirttä lähes 30 kilometriä.

Uuteen kouluun Pudasjärvellä päädyttiin vanhojen koulujen pahojen sisätilaongelmien takia. Hirsikoulussa niistä ongelmista uskotaan päästävän eroon, kun seinärakenteet ovat massiivipuuta.

Jo rakennusvaiheessa hirsikampusta on käyty ihmettelemästä läheltä ja kaukaa, kaukaisimmat Australiasta ja Etelä-Koreasta asti. Viime syksynä kouluun tutustuneet oppilaat pohdiskelivat, pitääkö siellä käyttää kravattia, kun se on niin hieno. Yksi tyttö epäili pyörtyvänsä, kun astuu uuteen kouluun.