Heinäluoma paljasti kolme syytä poliittisiin vuotoihin – "Pääministeri pitää sitten kurinpitopuheita"

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan media vaikuttaa esimerkiksi siihen, mistä asioista eduskunnan kyselytunnilla puhutaan.

Kotimaa
Laura Huhtasaari, Juho Vesa ja Eero Heinäluoma
Miten media vaikuttaa politiikkoihin ja poliittisiin päätöksiin? Aamu-tv:ssä aiheesta keskustelivat tutkija Juho Vesa sekä kansanedustajat Eero Heinäluoma (Sdp) sekä Laura Huhtasaari (PS).

Kokenut kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) kertoi Ylen aamu-tv:ssä keskiviikkona, minkä vuoksi poliitikot vuotavat valmisteltavia asioita julkisuuteen.

Ensimmäinen syy on se, että vuotaja ei välttämättä ymmärrä puhuvansa liikaa:

– Joskus vuodot tulevat siitä, että ollaan vähän hölösuisia. Kyllä sitäkin tapahtuu.

Toinen syy on, että joku tahtoo estää jonkun asian päätöksenteon ja kertoo sen vuoksi asian valmistelusta keskeneräisenä.

– Jos hallituksen valmistelusta kerrotaan, niin sehän tulee hallituksen sisältä, ja siitähän voi suurin piirtein päätellä, onko tämä vastenmielinen asia keskustalle, kokoomukselle vai perussuomalaisille.

Kolmas perustelu on se, että joku haluaa saada huomiota.

– Sitäkin tapahtuu, että minäpäs ehdin ottaa ensimmäiset pisteet kertomalla, että tällainen on tulossa.

Pääministerin yksi tehtävä on Heinäluoman mukaan yrittää pitää rivit suorina ja vuotajat kurissa:

– Pääministeri pitää sitten näitä kurinpitopuheita aika ajoin. Riippuu pääministerin persoonasta, kuinka usein niitä pitää. Lipponen vähän örähteli useammin ja ehkä nykyinen pääministeri vähän harvemmin. En tiedä, kun en ole paikalla.

Katso koko aamu-tv:n keskustelu median vaikutuksesta politiikkaan yllä olevalta videolta. Haastateltavina ovat Eero Heinäluoman lisäksi perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaari ja tutkija Juho Vesa Helsingin yliopistosta. Vesan lauantaina tarkastettavan väitöskirjan mukaan media nostaa usein puheenaiheita esimerkiksi eduskunnan kyselytunneille. Lue tästä Juho Vesan väitöskirjan tuloksista.