1. yle.fi
  2. Uutiset

Huovutusneula onkin pistiäisen keksintö

Turun yliopiston tutkijat seurasivat loispistiäisen käyttäytymistä. Se huovutti hämähäkin pussiin omalla huovutustekniikallaan.

luonto
Mikroskooppi.
Simo Pitkänen / Yle

Turun yliopiston tutkijat ovat löytäneet pistiäislajin, joka huovuttaa hämähäkinsilkkiä. Salaperäinen loispistiäinen kiinnitti tutkijoiden huomion. Pistiäisnaaras lamautti hyppyhämähäkin myrkkypistoksella ja muni sen päälle. Tämän jälkeen loispistiäinen huovutti päälle seittiä ja sulki hämähäkin pussiin.

Loispistiäistutkijat Niclas Fritzén ja Ilari E. Sääksjärvi vertailivat pistiäisen työskentelyä ihmisen käyttämään huovutustekniikkaan.

– Samankaltaisuus oli hämmästyttävä. Voikin sanoa, että ihminen ei ole keksinyt huovutusneulaa. Pistiäiset kehittivät sen mahdollisesti jo miljoonia vuosia aiemmin, Fritzén ja Sääksjärvi kertovat Turun yliopiston tiedotteessa.

Tutkimusryhmä työskentelee maastossa Suomen lisäksi esimerkiksi Amazoniassa ja trooppisilla Andeilla. Turun yliopiston eläinmuseon tutkijat ovat löytäneet satoja tieteelle tuntemattomia loispistiäislajeja eri puolilta maapalloa.

Hyönteislahko pistiäisiin kuuluvat esimerkiksi ampiaiset, mehiläiset, muurahaiset ja loispistiäiset.

Loispistiäisen huovutustekniikkaan liittyvä tutkimustulos julkaistiin tällä viikolla Royal Societyn Biology Letters -lehdessä.

Lähteet: Turun yliopiston tiedote

Lue seuraavaksi