1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Juicen kova urakka Hauholla: se on kantanut oman osansa emolehmätilan jatkuvuudesta

Lähiruokaa arvostetaan yhä enemmän, mutta toimeentulo monella tilalla on edelleen tiukassa. Emolehmätilalla Hauhon Torvoilassa on lähdetty etsimään ratkaisua suoramyynnistä. Juice-sonni on osaltaan pitänyt huolta siitä, että paikallista pihvilihaa riittää.

talous
Musta sonni lähikuvassa
Kuvassa Juice-sonni, videolla lisää Iso-Kaivolan karjaa.

Jos lehmät arvostavat maisemia, niin Torvoilassa Iso-Kaivolan tilalla, nykyisessä Pohjois-Hämeenlinnassa niiden kelpaa käyskennellä laitumellaan. Märehtiessä voi vilkuilla Konaanjärvelle ja nauttia aidosta hämäläisestä maalaismaisemasta.

Lehmiä vasikoineen laitumella
Lehmä voi hyvin, kun se märehtii pellolla rauhassa valittämättä mistään.Tiina Kokko / Yle

Ja kun oikein katsoo emolehmien ja vasikoiden eloa kesäisenä päivänä, naudat ainakin nauttivat. Joukossa käyskentelee myhäillen myös Juice-sonni. Se on kaikkien laitumella olevien vasikoiden isä.

Maanviljelijä, Iso-Kaivolan tilan isäntä Eero Kaivola tietää, milloin hänen lehmänsä voivat hyvin.

– Kun lehmä makaa, silmät on kiinni, leuat käy eli märehtii, eikä kukaan ääntelehdi millään tavalla. Kaikki on ihan hiljaa, eikä kiinnitä mihinkään ulkoiseen tekijään huomiota.

Ja todellakin, vaikka aidan vieressä on vieraita, emolehmät, vasikat ja Juice eivät moiselle juurikaan korvaansa lotkauta.

Juicen urakka on loppusuoralla

Kun Eero Kaivola kohottaa kädet torveksi suunsa eteen ja huutaa kutsuhuudon, laumaan tulee liikettä. Sarvipäät jolkottelevat aidan tuntumaan, sillä jos isäntä kutsuu, silloin yleensä jotain tapahtuu.

Tällä kertaa tarjolla ei ole vieraita kummallisempaa, mutta pääsevätpä vieraat tarkastelemaan laumaa hieman lähemmin. Ruskeaa siellä, mustaa tällä ja valkoisia laikkuja yhdellä jos toisellakin.

Sen karva kiiltää auringossa. Sarvia sillä ei ole.

Joukosta erottuu myös Juice, joka onkin komea sonni. Se on musta. Sen karva kiiltää auringossa. Sarvia sillä ei ole.

Kaivola sanoo, että sonni on ollut tilalla nyt neljä vuotta. Ensimmäisen kesän se oli vuokralla Ilmoilassa harjoittelemassa, mutta on jo hoitanut kolmena vuonna sen jälkeen Iso-Kaivolan lehmien astutuksen.

Nyt tila kaipaa jo uutta sonnia, joka on jo hankittukin, joten tämä on Juicen viimeinen kesä ainakin Iso-Kaivolassa.

Toimeentuloa suoramyynnistä

Iso-Kaivolan tilalla kasvatetaan lihakarjaa ja viljellään siemenviljaa. Tilalla on kolmisenkymmentä emolehmää, joiden astutuksen hoitaa luonnollisella tavalla sonni. Vasikat saavat kasvaa emonsa kanssa ja viettää koko kesän laitumella. Kun aika koittaa, ne vieroitetaan ja lopulta ne päätyvät pihvilihaksi ruokapöytään noin 15 kuukauden ikäisinä.

Eero Kaivola hieman huokaa, kun häneltä kysyy, miten lihakarjan kasvattaja pärjää. Eikä vastaus yllätä.

Isäntä katsoo laitumella olevia lehmiään
Eero Kaivola uskoo, että pihvilihaa tuotetaan ja siemenviljaa kasvatetaan omalla tilalla jatkossakin.Tiina Kokko / Yle

– Kyllä se vähän huonosti pärjää, kovasti on vaikeuksia. Useilla tiloilla joudutaan miettimään muita markkinointiratkaisuja kuin perinteisesti teurastamolle myyntiä. Suoramyynti on selvästi lisääntynyt, ja siitä haetaan ainakin osaratkaisua taloudenpitoon. Kyllä moni joutuu miettimään, voiko jatkaa tuotantoa.

Suoramyynti on myös otettu käyttöön Iso-Kaivolan tilalla. Se puolestaan vaatii oman lihan markkinointiponnisteluja. Eero Kaivola on hieman kateellinen ruotsalaisille. Naapurissa karjankasvattajat saavat lihasta paremman hinnan kuin suomalaiset.

– Todennäköisesti siksi, että ruotsalaiset kuluttajat haluavat syödä Ruotsissa syntynyttä lihakarjaa. Se on aika vahva näyttö ruotsalaisilta, jotka muuten ovat kansainvälisiä.

Torvoilassa ei heitetä hanskoja tiskiin

Vaikka lähiruoan arvostus on noussut myös Suomessa, se ei kuitenkaan ole vielä pulskistanut tuottajan kukkaroa odotetulla tavalla. Kaivola listaa syiksi keskittyneen kaupan ja teollisuuden. Siksi monet tuottajat pohtivat esimerkiksi suoramyyntiä.

Torvoilassa Eero Kaivola on tilansa 15:ttä polvea ja lapsensa jo seuraavaa, joten ihan helpolla Iso-Kaivolan tilalla ei anneta periksi.

Lehmiä laitumella
Kyhnytyspaikka on myös tarpeen laitumella.Tiina Kokko / Yle

– Se on se usko siihen kuitenkin, että hyvää laadukasta lihaa halutaan syödä. Vaikka lihansyöntiä yleisesti suositellaan vähennettävän, niin uskotaan, että tällainen toiminta kuitenkin on asianmukaisesti hoidettua, koska voimme käyttää rehuraaka-aineita, jotka eivät ole ihmisten ruokaa ollenkaan. Sen on oltava toimiva yhdistelmä, sanoo isäntä, jonka tilalla kasvatetaan myös siemenviljaa.

Hallitus teki kesäkuussa periaatepäätöksen, jonka tavoitteena on, että julkisissa elintarvike- ja ruokapalveluhankinnoissa käytetään jatkossa vain vastuullisesti tuotettuja tuotteita.

– Kuulostaa tosi hyvältä. Toivotaan vaan, että tämmöisiä tuotteita jatkossakin löytyy, että tuottajat jaksaa tuottaa näitä. Jonkun verran tarvitaan sitä hintaakin siinä sitten. Ihan maailmanmarkkinahinnoilla ei tahdota pysyä kilpailussa mukana. Mutta jos ehdot ovat ehdottomat, se kuulostaa tosi hyvältä, jää Eero Kaivola pohtimaan asiaa laitumen äärelle.

Lehmät, vasikat ja Juice-sonni eivät moisista pohdinnoista ole kiinnostuneita. Niitä houkuttavat vihreä ruoho, raikas vesi, suolainen nuolukivi ja paikka, jossa voi rahnuttaa itikanpistosta kutiavaa kohtaa.

Ja tietenkin se, että saa märehtiä rauhassa.

Lue seuraavaksi