1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Vuodetut raportit paljastavat turvapaikanhakijoiden karun kohtelun Naurulla

Lapset ovat yliedustettuina raporteissa, jotka kertovat Australiaan pyrkivien turvapaikanhakijoiden kehnosta kohtelusta ja väärinkäytöksistä.

Australiaan pyrkiviä turvapaikanhakijoita Manusin saarella Papua-Uudessa-Guineassa 21. maaliskuuta 2014. Kuva: Eoin Blackwell / EPA

Seksuaalista ahdistelua, lasten hyväksikäyttöyrityksiä ja itsetuhoista käyttäytymistä. Julkisuuteen vuodettu laaja aineisto paljastaa karun kohtelun Australiaan pyrkivien turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksissa Nauru-saarella.

Sanomalehti Guardian on saanut haltuunsa (siirryt toiseen palveluun) viranomaisten sisäiset raportit yli kahdesta tuhannesta vastaanottokeskuksissa sattuneesta tapauksesta. Yli puolet raporteista koskee lapsia, vaikka lapsia on vastaanottokeskuksen asukkaista vain alle viidesosa.

Joukossa on seitsemän lapsiin kohdistunutta hyväksikäyttöepäilyä, 59 lapsiin kohdistunutta hyökkäystä ja 189 tapausta, joissa lapsi on uhannut itsensä vahingoittamisella tai toteuttanut uhkauksensa.

Yhdessä tapauksessa vartijan väitetään käyneen lapseen kiinni ja uhanneen tappaa hänet. Kouluavustajana toiminut nuori tyttö puolestaan halusi viettää suihkussa neljä minuuttia kahden sijaan. Vartija oli vaatinut vastineeksi mahdollisuutta katsoa tyttöä suihkussa.

Kaikki Australiaan pyrkivät turvapaikanhakijat ohjataan Naurulle tai Manus-saarelle, joka kuuluu Papua-Uuteen-Guineaan. Vaikka hakijoiden määrä on vähentynyt, Naurulla on yhä noin 400 turvapaikanhakijaa ja Manuksella noin kaksinkertainen määrä.

Australian hallituksen mukaan Guardianin julkaisemat raportit sisältävät väitteitä eivätkä selvitettyjä tosiasioita. Pääministeri Malcolm Turnbull kuitenkin sanoi, että hallitus käy aineiston läpi etsiäkseen mahdolliset tapaukset, joita ei ole selvitetty.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaatii Australiaa lopettamaan saarivaltioiden kanssa tehdyille sopimuksille perustuvan järjestelmänsä ja siirtämään turvapaikanhakijat pois Naurulta ja Manukselta.

Australian mukaan tiukka linja on käytännössä lopettanut veneiden tulon Australiaan, eikä Australiaan pyrkiviä ihmisiä enää huku mereen kuten aiempina vuosina on tapahtunut.