1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Yöllinen salakalastus kiihtyy ja saa surkuhupaisia muotoja Joensuussa

Salakalastus äärimmäisen uhanalaisen Saimaan järvilohen suojelualueilla näyttää vain kiihtyvän loppukesästä Pohjois-Karjalassa. Kuurnan voimalaitoksen aidatulla alueella riistakamerat tallensivat viime viikonlopun öinä yhteensä seitsemän eri ryhmää kalastamassa kielletyllä alueella. Sähköyhtiön aitaan oli ilmestynyt myös uusi reikä.

Kuva: Pohjois-Karjalan Kalatalouskeskus

Salakalastus Saimaan järvilohen kalastuskieltoalueilla ei näytä hiipumisen merkkejä Pohjois-Karjalassa. Päin vastoin: kalastus kieltoalueilla yltyy loppukesää kohti entisestään. Juuri, kun emokalat alkavat nousta jokea ylävirtaan.

Elokuun alku on sujunut mollivoittoisesti: riistakameroihin tallentui viime viikonlopun öiden aikana seitsemän eri ryhmää Kuurnan aidatulla voimalaitosalueella, missä on ympärivuotinen kalastuskielto.

– Riistakamerat tallentavat vain pistemäisen kohdan alueelta. Mitä liikettä tapahtuu sitten niiden katvealueilla, kysyy kalastuksenvalvoja Sami Kurenniemi.

Onhan tämä koomistakin. Kuvissa näkyy köyryselkä ukko, joka könyää reiästä sisään - toisessa kädessä keppi ja toisessa virveli.

Sami Kurenniemi

Salakalastajia ei estä edes Pohjois-Karjalan Sähkön tälle kesälle uusima metalliaita. Aitaan oli viikonloppuna ilmestynyt jälleen uusi reikä.

– Onhan tämä koomistakin. Kuvissa näkyy köyryselkä ukko, joka könyää reiästä sisään – toisessa kädessä keppi ja toisessa virveli, Kurenniemi kertoo.

Rahat loppuvat – valvontaa pitäisi tehdä öisin

Ely-keskuksen valvontaan osoittamia määrärahoja on jouduttu käyttämään tänä kesänä etupainotteisesti, ja nyt rahat uhkaavat loppua. Yhteensä rahaa tuli tälle kesälle Elyltä ja parilta kalastuskunnalta vajaat 25 000 euroa. 

– Eikä Kuurna ole ainoa ongelma: maanantaina päiväsaikaan paljastui 14 rikkomusta Pielisjoen ja joen suiston kieltoalueilla. Selitys on aina sama: en tiennyt, huokaa Kurenniemi.

Salakalastusta on ollut aina, mutta kuluva kesä on avannut kalastuksenvalvojan silmät.

– Viime kesänä rikkomuksia oli kaikkiaan koko kesänä 44. Tänä kesänä tähän päivään saakka rikkomuksia on jo pitkälti toista sataa, kuvailee Kurenniemi tilannetta.

Kuurnassa valvontaa pitäisi selkeästi pystyä tekemään yöaikaan. Kurenniemen mukaan Ely-keskus selvittää parhaillaan, löytyykö loppukesälle lisärahoitusta yövalvontaa varten.