1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lusmuilua, suunsoittoa, yhteishenkeä? Millainen maine tarkkailuluokalla oli sinun koulussasi?

Tietty maine tarkkiksen oppilailla kyllä oli, sanoo 1980-luvun puolivälissä koulua käynyt tarkkislainen. Legendojen mukaan tarkkislaiset saattoivat olla tukkanuottaisilla opettajien ja muiden oppilaiden kanssa. Onko sinulla muistoja tarkkislaisista tai tarkkiksesta?

Kuva on Tarkkis-sarjasta. Sarjaa kuvattiin 1980-luvulla. Kuva on Mäkelän yläasteen koululta. Kuva: YLE

Kari Arola kävi koulua tarkkailuluokalla 1980-luvulla Orimattilassa. Arola tuumaa jälkikäteen, että olisi tuskin saanut päättötodistusta ilman erityisluokkaa.

– Ei sitä hävetä tarvinnut. Tietty maine tarkkiksen oppilailla kyllä oli. Rehtori käytti meitä järjestysmiestehtävissä, jos koulussa oli jotain bileitä. Ei siitä haittaa ainakaan ollut, jos hyötyäkään, kertoo Arola kokemuksistaan.

Villeimpien legendojen mukaan tarkkailuluokassa on jopa nyrkit heiluneet oppilaiden ja opettajien ottaessa yhteen. Tarkkislaisia kunnioitettiin, vähän pelättiinkin.

– Joka luokalle mahtui vähintään se 1–2 ongelmaa, jotka aiheuttivat muille hankaluuksia. Yläasteella olikin vapaampaa. Jos oli "paha" päivä, sen pystyi purkamaan keinutuolissa istuen ja Tekniikan Maailmaa lukien. Monet jälki-istunnot on istuttu, kertoo lahtelalainen Sami Tuomola.

Mitä sinä muistat tarkkikselta? Jouduitko, pääsitkö tarkkailuluokalle? Millainen maine tarkkailuluokalla oli? Osallistu keskusteluun!