Kotka ja Kouvola paikkaavat koulunkäyntiavustajien tarvetta valtion rahalla

Kouvola aloittaa koulunkäyntiavustajien nopean toiminnan joukot. Joukkoja voidaan siirrellä nopeasti eri kouluille, joilla tarvitaan apua.

vammaisten avustajat
Takkeja naulakossa.
Petri Lassheikki / Yle

Koulunkäyntiavustajien määrä Kotkassa ja Kouvolassa on pudonnut aivan viime vuosiin saakka reilusti. Kehitys on ollut samansuuntainen muuallakin Suomessa.

Pudotus on kuitenkin nyt tasoittunut. Esimerkiksi Kotkassa on alkaneena lukuvuonna lähes saman verran kouluavustajia kuin viime syksynä. Vakituisia koulunkäynninohjaajia on 79.

– Viime vuonna meillä oli lisäksi 17 valtionavustuksella palkattua henkilöä, nyt heitä on 15. Muutosta viime vuoteen verrattuna ei siis juurikaan ole, sanoo Kotkan kaupungin tukipalveluiden suunnittelija Anne Suolanen.

Valtionavustusten turvin kaupunki on kyennyt jo muutamia vuosia kustantamaan määräaikaiset koulunkäyntiavustajansa.

Omalla rahalla palkattuja määräaikaisia ei Kouvolassakaan

Kouvolassakaan määräaikaisia koulunkäyntiavustajia ei ole tarvinnut palkata kaupungin omalla rahalla lainkaan.

– Olemme saaneet paikattua sitä tasa-arvoa edistävällä valtionavustuksella, sanoo erityisen tuen päällikkö Pirjo Piiroinen Kouvolan kaupungilta.

Aikaisempina vuosina Kouvolassa on jouduttu irtisanomaan koulunkäyntiavustajia talousalijäämän kuromiseksi kiinni.

Kouvolassa on pari sataa koulunkäyntiavustajia. Lisäksi tasa-arvorahalla ja palkkatuella palkattuja on yhteensä 35.

Liikuteltavien ohjaajien joukot apuun

Kouvolassa sosiaalisesti ja psyykkisesti oireilevien lasten opetuksen järjestämiseksi vastataan syksysta alkaen myös niin sanotuilla "nopean toiminnan joukoilla". Tätä liikuteltavien ohjaajien joukkoa voidaan siirrellä nopeasti eri puolille oppilaiden tilanteiden kriisiytyessä.

Toiminnan on määrä alkaa syyskuun alussa. Piiroisen mukaan olisi tarkoituksenmukaista, että kalenterivuoden sijaan kokonaisuutta ajateltaisin koulun vuosikierron mukaan.

– Nopean toiminnan joukot voisivat toimia näin koko lukuvuoden, sanoo Piiroinen.