Tuhansia yhdistyksiä siivotaan rekisteristä - Rovaniemen Kaitaelokuvaajat jää historiaan

Tuhansia toimintansa lopettaneita lappilaisyhdistyksiä uhkaa poisto yhdistysrekisteristä. Patentti- ja rekisterihallitus poistaa rekisteristä yhdistyksiä, joilta ei ole tullut ilmoitusta yhdistysrekisteriin vuoden 1995 jälkeen.

järjestötoiminta
kaitafilmi
Yle

Poistouhan alla Lapissa on muiden muassa kymmeniä SKDL:n ja SMP:n paikallisyhdistyksiä. Lisäksi rekisteristä siivotaan satoja yhdistyksiä, joista aika on ajanut ohi, esimerkiksi Rovaniemen Kaitaelokuvaajat r.y. ja Oppikoulun opettajien Muurolan paikallisyhdistys. Sodankylässä poistouhan alla on muiden muassa Sodankylän urheiluautoilijat ja Kittilässä Kittilän matkailuoppaat r.y sekä Kittilän traktorimiesten ammattiosasto.

Mikäli poistomenettelyssä mukana oleva yhdistys aikoo sittenkin jatkaa toimintaansa, siitä tulee ilmoittaa kirjallisesti PRH:lle 12.1.2017 mennessä. Jos ilmoitusta ei tule, yhdistys poistetaan rekisteristä tammikuussa 2017.

Poistomenettelyn mahdollistaa heinäkuussa voimaan tullut uusi yhdistyslaki. Lain tavoitteena on pitää rekisteri ajan tasalla ja se sallii toimimattomien yhdistysten siivoamisen pois rekisteristä.

Kaikkiaan poistouhan alla on 40 000 toimimatonta yhdistystä eri puolilla Suomea. Lista yhdistyksistä löytyy PRH:n nettisivuilta.

Yhdistysrekisterissä on tällä hetkellä noin 138 000 yhdistystä.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus