Suuri metsäpalo raivoaa Madeiran turistialueella – kuvat hurjasta palosta

Satoja ihmisiä on evakuoitu pääkaupungissa Funchalissa levinneen suurpalon vuoksi. Ihmiset ovat saaneet myös myrkytysoireita kaupunkia peittävän paksun savun takia.

Ulkomaat
Tulipalo Madeiralla.
Gregóri Cunha / EPA

Suuri metsäpalo on aiheuttanut isoja vahinkoja Portugalin turistisaarella Madeiralla. Noin tuhat ihmistä on evakuoitu pääkaupungin Funchalin alueella leviävän palon vuoksi.

Viranomaisten mukaan kolme ihmistä on kuollut tulipalossa. Kuolleet olivat vanhuksia, jotka paloivat koteihinsa, sanoi Madeiran alueellisen hallinnon johtaja Miguel Albuquerque.

Tulipalo Madeiralla.
Reuters-tv

Lisäksi yli 300 ihmistä on joutunut hakeutumaan sairaalahoitoon. Viranomaisten mukaan he kärsivät lähinnä savun hengittämisestä ja pienistä palovammoista. Ainakin yksi ihminen on saanut vakaviampia palovammoja.

Tulipalo Madeiralla.
Reuters-tv

Funchalia peittää paksu savu

Tuli on levinnyt Madeiran pääkaupungissa Funchalissa. Savu on levinnyt kaikkialle kaupunkiin, ja ihmisten on ollut vaikea hengittää.

Monet turistikohteet ovat kiinni, mutta viranomaisten mukaan historialliset rakennukset ovat säilyneet vahingoittumattomina.

Tulipalo Madeiralla.
Gregóri Cunha / EPA

Yksi viiden tähden hotelli on palanut kokonaan maan tasalle. RTP-televisiokanavan mukaan myös turistihotelleja sekä sairaaloita ja terveyskeskuksia on jouduttu evakuoimaan.

Paikalliset asukkaat ovat yrittäneet kastella kotejaan puutarhaletkujen ja ämpäreiden avulla, jotta tulen leviäminen pysähtyisi. Lähes 30 taloa on palanut korjauskelvottomaksi, vaurioituneita rakennuksia on satoja.

Paloa on ollut sammuttamassa satoja palomiehiä. Paloviranomaisten mukaan Madeiran jyrkän kukkulainen maasto ja tiheät metsät ovat tehneet palosta vaikeammin sammutettavaa.

Viranomaisten mukaan tuli oli aamupäivän aikana saatu hallintaan, ja sen sammuttamista helpottaa keskiviikoksi ennustettu viileämpi sää.

Tulipalo Madeiralla.
Gregóri Cunha / EPA

Paloja myös muualla Portugalissa

Metsäpalot raivoavat myös manner-Portugalissa. Silvan alueella Portugalin eteläosassa on evakuoitu kymmeniä ihmisiä yön aikana.

Yhteensä Portugalissa on seitsemän suurta metsäpaloa ja lähes 150 pienempää. Yli 4 000 palomiestä, lähes 1 300 paloautoa ja 26 sammutuslehtokonetta on ollut sammuttamassa paloja.

Tulipalo Madeiralla.
Reuters-tv

Muun muassa pääkaupungissa Lissabonissa on ollut tukalaa, kun lähistön metsäpalot ovat levittäneet savuaan kaupunkiin.

Paloja syttyy usein elokuussa, jolloin maasto on kuivaa, lämpötilat korkeita ja tuulet puhaltavat kovaa. Portugalissa on ollut päiviä yli 30 asteen helle.

Monet paloista ovat tahallaan sytytetyjä ja leviävät nopeasti rutikuivassa maassa.

Lähteet: AP, AFP, Yle Uutiset