Peura syö puutarhassa kaiken – karkotusvinkiksi melua ja valoja

Peura nauttii mieluummin puutarhan antimia kuin pelkkää pajua. Kotipuutarhurit tarvitsevat keinoja, miten peurat pysyvät poissa.

Kotimaa
Vasa maitoannoksen nauttimisen jälkeen.
Metsäkauriiden vuodenkiertoon kuuluvat muun muassa keväällä syntyvät vasat sekä heinä-elokuulle osuva kiima-aika. Tämä vasa on kuvattu Turun eläinhoitolassa.Minna Rosvall / Yle

TurkuPeuran karkottaminen kotipuutarhasta voi olla yllättävän hankalaa. Peurat syövät mielellään pensaita, kukkia ja kasviksia, joten pihan omistajat tuskailevat sadon tai kukkien häviämistä peurojen ruuaksi.

Eläinsuojeluvalvoja Heidi Leyser-Kopra muistuttaa, että peurat ovat luontaisesti pakoeläimiä, jotka pelkäävät kaikkea vierasta.

Kannattaa kokeilla välkehtiviä nauhoja, liiketunnistimilla varustettua pihavaloa tai meteliä.

Heidi Leyser-Kopra

– Kannattaa kokeilla välkehtiviä nauhoja, liiketunnistimilla varustettua pihavaloa tai meteliä.

Leyser-Kopralla on kokemusta vasojen hoitamisesta kotipihalla.

– Ne pienet vasat, jotka ovat asuneet kotonani, eivät piittaa pölynimurista, mutta pelkäävät ihan hirveästi haravaa, kertoo Leyser-Kopra.

Aviomies harmitteli satovahinkoja

Eläinsuojeluvalvoja Heidi Leyser-Kopran pihassa on asunut valkohäntäpeuran vasoja ennen kuin ne vapautettiin takaisin luontoon.

Puutarhahoitoa harrastava mieheni oli pahoillaan, ettei pihalle jäänyt mitään.

Heidi Leyser-Kopra

– Kyllähän ne mielellään pistelevät poskeensa yhtä ja toista. Meiltä meni kaikki takapihalta. Puutarhanhoitoa harrastava mieheni oli pahoillaan, kun pihalle ei jäänyt mitään, kertoo Leyser-Kopra.

Peuralle ei kelpaa heinä, jos parempaa on tarjolla.

– Kaikki lehtevä on hyvää, kuten pensaat, kukkaset ja kasvikset. Kyllä ne paremmalta maistuvat kuin tylsä paju ojanpientareella, kertoo Leyser-Kopra.