Ensimmäiset työpaikat opettavat löytämään omat vahvuudet: "Kuka olen, mitä osaan?"

Asiantuntija neuvoo etenemään työuralla askel kerrallaan suuntaan, joka tuntuu parhaimmalta. Muuttuvassa työelämässä pärjää se, joka tietää, mitä hänellä on tarjota.

talous
Kahvilatyöntekijä kaataa maitoa kahviin.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Sitran työelämäasiantuntija Milma Arolan kokemus on, että ensimmäiset pidemmät työsuhteet ohjaavat työuran suuntaa. Tosin nykyisin ihmisten on pystyttävä hyppäämään roolista toiseen läpi työelämän ja esimerkiksi koulutusta vastaavan työn käsite muuttuu monilla aloilla koko ajan.

– Nuorilla, jotka tulevat nyt työelämään, tulee olemaan ainakin roolin, ellei työpaikan, vaihdoksia paljon enemmän kuin aiemmilla sukupolvilla, Arola arvioi.

Vaikka tekisi vuoden tai kaksi työtä, jota ei koe omaksi jutukseen, mahdollisuudet ovat auki sen jälkeenkin, hän uskoo. Yrittäjyyttä korostavana aikana kaikkien ei tarvitse ryhtyä yrittäjiksi.

– On tietysti mieletön voimavara, jos pystyy ajattelemaan niin, että työllistää itsensä. Siinä on taustalla ajattelua: kuka olen, mitä osaan, mitä minulla on tarjota? Miten voin muotoilla kiinnostavan jutun, joka kiinnostaa työnantajia tai suoraan palvelunostajia, Arola listaa.

Tärkeää on yrittää löytää työpaikka, joka vastaa mahdollisimman hyvin sitä, mihin hakija pystyy ja mitä hän haluaa.

Välivuosi voi antaa suuntaa loppuelämälle

Mitä sitten tehdä, jos nyt edessä on välivuosi opinnoista ja etsinnässä ensimmäinen työ? Inspiraatiota voi hakea vaikkapa sosiaalisen median käyttäjien tuoreista listauksista, joissa on jaettu kokemuksia seitsemästä ensimmäisestä työpaikasta.

Työelämäasiantuntija Arola ei nirsoilisi työmarkkinoille astuessa:

– Fakta on, että mikä tahansa työ on parempi kuin työttömyys. Jokainen tarvitsee merkityksellistä tekemistä, Arola muistuttaa.

Hän painottaa, että voi olla hyväkin asia, jos työuran alussa on vaihdoksia: Niiden kautta voi oppia tuntemaan paremmin itseään ja löytää omia vahvuuksiaan.

Nuoren toimeentulo on palasina maailmalla?

Millaista nykyteinien tuleva työelämä sitten on? Arola mainitsee merkittävimpinä asiana sen, että oma osaaminen on pidettävä ajantasalla.

Työsuhteissa voi tapahtua muutoksia: yksinyrittäjien määrä kasvaa. Yhdistelmät, jossa työntekijä on yhtä aikaa esimerkiksi sekä freelancer että osa-aikainen työntekijä, yleistyvät. Työsuhteet, jotka nykyisin nimetään vielä epätyypillisiksi, saattavat muuttua tyypillisiksi.

Työelämästä puhuttaessa huomio on usein työntekijöissä ja -hakijoissa. Arola painottaa, että myös organisaatioiden toimintatapojen on muututtava.

– Toiminta muuttuu joustavammaksi. Ihmiset toimivat organisaatioissa itseohjautuvammin kuin nyt, hän luonnehtii.

Ennusteiden mukaan ihmisten tekemät rutiinityöt vähenevät tekniikkaa kehitettäessä.

– Uskon, että tilalle tulee koko ajan uusia, esimerkiksi vähän vaativampia palvelualan tehtäviä, joihin voi työllistyä myös lyhyellä työkokemuksella, Arola uumoilee.