Vaasan Taiteiden yö täyttää 25 vuotta – kokkiopiskelija Abel Belay urakoi tapahtumaan 2000 munan synttärikakun

Torstaina järjestettävä Vaasan Taiteiden yö viettää merkkivuotta. Sen kunniaksi tapahtumassa syödään 25-metristä täytekakkua. Kakkuidean isä Abel Belay sanoo, ettei hän ymmärtänyt, kuinka suureen urakkaan ryhtyi, kun lupasi leipoa jättiläiskakun.

kulttuuri
Abel Belay jaksaa vielä hymyillä, vaikka lepohetkiä ei ole viime päivinä juuri ollut.
Abel Belay jaksaa vielä hymyillä, vaikka lepohetkiä ei ole viime päivinä juuri ollut.Elina Kaakinen / Yle

Vaasassa kokiksi opiskeleva etiopialainen Abel Belay ei tiennyt mihin ryhtyi, kun hän marssi Vaasan Taiteiden yön toimistoon ja ehdotti, että voisi leipoa 25-metrisen kakun juhlistamaan tapahtuman merkkivuotta.

Abel on urakoinut kakkua maanantaista lähtien, ja lupaa, että torstaina 25. kerran järjestettävässä kaupunkifestivaalissa voidaan juoda kakkukahvit isolla porukalla.

– Kyllä väsyttää jo. En tajunnut kuinka kova työ näin suuren kakun tekemisessä on, sanoo Abel Belay keskiviiikkona ja näyttääkin vähän voipuneelta.

Kakkupohjia ravintola Silverian keittiössä.
Kakkupohjia on ravintola Silverian keittiössä joka paikassa.Elina Kaakinen / Yle
Kakkuvatkain.
Pölysokeriakin kuluu säkkikaupalla.Elina Kaakinen / Yle

Abel tekee kakkua opinahjonsa keittiössä. Apuna urakoi kaksi hänen opiskelijatoveriaan. Laajalle alueelle työtasoille on levitetty kakkupohjia. Kone vatkaa voita ja Abel syöttää sekaan tomusokeria isosta säkistä.

Kylmiössä on kolme jo valmiiksi täytettyä ja kuorrutettua valtavaa kakkupalaa.

– Näitä pitää tehdä 21, sitten kakusta tulee 25 metriä pitkä, selvittää Abel.

Urakan suuruudesta kertoo se, että kakkupohjiin on käytetty noin 2000 munaa. Tavallinen kotileipuri on tottunut ajattelemaan, että viiden munan kakku on jo kohtuullisen kokoinen.

– Normaalisti minäkin leivon viiden munan kakkuja, nauraa Abel ja on itsekin sitä mieltä, että idea 2000 munan kakusta on vähän hullu.

Abel Belay on innostunut kakkujen tekemisestä, ja siksi hän keksi, että voisi tehdä Vaasan taiteiden yö -tapahtumaan synttärikakun. Taiteiden yön toimistossa kulttuurisuunnittelija Leena Nyqvist osti heti idean. Se oli juuri sitä ekstraa, jota tarvittiin tapahtuman juhlavuoteen.

– Ylihieno idea. Metri kakkua jokaiselle Taiteiden yön vuodelle, toteaa Nyqvist.

Kaupunki osallistuu kakun materiaalikustannuksiin ja tukea tulee myös Vaasan ammattioppilaitokselta, joka luovutti ravintola Silverian keittiön opiskelijansa käyttöön.

Suora lähetys netissä

Vaasassa Taiteiden yötä ryhdyttiin viettämään ensimmäisten joukossa. Helsinki ja Turku järjestivät omansa vuonna 1989 ja Vaasa vuonna 1992.

Vaasan 25-vuotias kaupunkifestivaali tarjoaa teatteria, konsertteja, rokkia, poppia, jazzia ja maailmamusiikkia, intiimejä klubi-iltoja, osallistavaa ohjelmaa lapsille, performansseja, puhetta ja paljon muuta.

Tapahtumapaikkoina ovat jo ennestään tutut tori ja sen ympäristö, Kulttuurikasarmin alue, kirjastot, teatterit, Rewell Center ja ravintolat.

Yle Pohjanmaa on mukana Taiteiden yössä ja lähettäänetissä suoran lähetyksentapahtumasta torstaina klo 18 - 19. Nettilivessä välitetään tunnelmia torilta, luvassa on ainakin SM-tason tanssia ja puhetta kirjallisuudesta. Lähetyksessä nähdään myös Abel Belayn ennätyssuuri kakku - tai ainakin se, mitä siitä on jäljellä siinä vaiheessa iltaa.

Tervetuloa viettämään Taiteiden yötä Vaasassa!
Vaasan Taiteiden yö elokuussa 2015.Sami Pöntinen/Yle