Märkä kesä on vesittänyt puunkorjuuta – puukauppa käy edellisvuosia vilkkaammin

Sateinen kesä on hyydyttänyt puunkorjuuta, mutta ostomiehet ovat liikkeellä jo talvea ajatellen. Elo-, syys- ja lokakuussa lyödään lukkoon iso siivu talvileimikoiden korjuukohteista.

Kotimaa
Puukuorma tukkirekan kyydissä.
Riikka Rautaiinen / Yle

Puukauppa on piristymässä kesätauon jälkeen Pohjois-Suomessa, mutta märkä kesä on vaikeuttanut puunkorjuuta. Käytännössä tämä näkyy siten, että töitä on jouduttu siirtämään kantavimmille maille ja metsäautoteiden varteen.

– Korjuukohteita on jouduttu järjestelemään kesän aikana aika paljon uudelleen, määrä on useita kymmeniä prosentteja jo sovituista kohteista, arvioi toiminnanjohtaja Pekka Vähä Länsi-Pohjan metsänhoitoyhdistyksestä.

Metsä-Groupin piiripäällikön Jarkkko Parpalan mukaan puun autokuljetusten kannalta tilanne ei ole kuitenkaan vielä paha. Puuta on riittävästi varastoissa paikoilla, joista niitä voidaan kuljettaa tehtaille näilläkin keleillä.

– Korjuussa painaumia estetään myös havutuksella eli moto pui latvat ajouralle ajokoneen kantavuuden parantamiseski. Lisäksi käytössä on kantavampia teloja ja ajokonekuormia ei lastata aina täyteen, kuvailee Parpala.

Pitkittyessään sateista on enemmän haittaa

Metsäalan ammattilaiset eivät ole kuitenkaan menettäneet toivoaan korjuukelien suhteen. Länsi-Pohjan metsänhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Pekka Vähä arvioi, että viikon parin viikon poutajakso riittää kuivattamaan metsämaata riittävästi korjuukoneita varten.

Pitkittyessään sateet voivat kuitenkin aiheuttaa harmia etenkin tukkitoimituksiin sahoille.

– Tukkia ei voi lämpimien säiden takia katkoa ennakkoon kelirikkoterminaaleihin sinistymisriskin takia, muistuttaa Metsä-Groupin piiripäällikkö Jarkko Parpala.

Heinäkuu teki notkahduksen puukauppaan

Heinäkuu hyydyttää puukaupan perinteisesti lähes tyystin, mutta kaupanteko on taas viriämässä. Lapissa puukauppoja on viikko-ostojen perusteella tehty tänä vuonna reilut 20 prosenttia kahta viime vuotista aktiivisemmin.

– Tähän vaikuttavat metsäteollisuuden valmistuneet ja tulevat investoinnit sekä viime vuotinen hyvä korjuutalvi, luonnehtii MTK:n Lapin kenttäpäällikkö Samuli Kokkoniemi.

Vaikka heinäkuu onkin hiljainen, on puuta ehditty vuoden alusta asti ostaa jo yli 600 000 kuutiometriä. Kahtena edellisvuotena vastaavaan ostomäärään on ylletty vasta syyskuussa.

Tällä hetkellä ostomiehet liikkuvat jo metsänomistajien luona tulevaa talvea silmälläpitäen. Myyjän kannalta huojentava tieto on, että esimerkiksi Pellervon Taloustutkimus on ennakoinut puun kantohintoihin pientä nousua.

– Raportissa on ennakoitu, että kantohinnat nousevat hivenen sekä kuitu- että tukkipuulle tulevan puolentoista vuoden aikana, sanoo Kokkoniemi.