SDP:n Rinne puoluekyselystä: Syksyllä kannatus nousee

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on mielissään siitä, että Yle Uutisten heinäkuun kannatuskyselyn tulos oli hitusen edelliskuukautta parempi, vaikka puolue on menettänytkin kannatuksestaan roimasti viime talveen verrattuna. Rinne vakuuttaa, että syksyn myötä SDP palaa taas lähemmäs viime talven kannatuslukuja, kun puolue esittää vaihtoehtonsa hallituksen ratkaisuille.

politiikka
Antti Rinne.
Antti Rinne.Toni Pitkänen / Yle

Puheenjohtaja Antti Rinne pitää selvänä, että hallituksen leikkaukset ja koko maailmanpoliittinen tilanne ajaa vielä suomalaiset sosialidemokraattien suojiin.

– SDP tekee syksyllä selkeitä vaihtoehtoja hallituksen politiikalle. Tavallisten suomalaisen huoli työllisyydestä, omasta toimeentulosta ja siitä, miten Suomi asemoituu Euroopassa ja maailmassa on iso. Nyt tarvitaan selkeitä vaihtoehtoratkaisuja hallituksen politiikalle.

Matka pääministeripuolueeseen, keskustaan on kolme prosenttiyksikköä, mutta ykköspaikan saavuttaminen ei ole Rinteen mielestä mahdotonta. Eduskuntavaaleihin on vielä aikaa ja välissä on kunta-, maakunta- ja presidentinvaalit, hän muistuttaa.

"Olen tyytyväinen kannatuskyselyn trendiin verrattuna viime kesään"

Vaikka demarien kannatus on sukeltanut talven lähes 23 prosentin lukemista 18,9 prosentin tasoon, Rinne on tyytyväinen.

Antti Rinne Kuopiossa puoluejohdon- ja eduskuntaryhmän kokouksessa 10. elokuuta.
Toni Pitkänen / Yle

– Olen tyytyväinen tuohon trendiin verrattuna viime kesään. Me ollaan tultu sieltä noin viisi prosenttiyksikköä ylöspäin ja toivon, että päästään viime talven huippulukemiin tällä vaalikaudella ja vielä korkeampiinkin.

Rinne syyttää kesän kannatuslukemien notkahdusta kilpailukykysopimuksella, joka on koettu epäoikeudenmukaiseksi.

– Ihan perustellusti koettiin epäoikeudenmukaiseksi se, että rankkaa työtä tekevien työaikaa pidennettin 24 tunnilla ja julkisen puolen lomarahoja leikattiin 30 prosenttia. Mutta SDP lähti tukemaan tätä ratkaisua, koska vaihtoehto, hallituksen pakkolait, olisi ollut vielä epäoikeudenmukaisempi. Tämä pitää ihmisille avata, Rinne sanoi.

Keskusta selvästi suurin puolue, SDP nousi kokoomuksen ohi – perussuomalaiset vajoaa edelleen