"Edes kerran elämässä upouusi reppu" – Hope kerää myös syysvaatteita koululaisille

Vähävaraisissa perheissä tavarat kiertävät lapselta toiselle, ja kuopuksen on usein tyytyminen moneen kertaan käytettyyn. Hope ry:n reppukeräyksellä pyritään siihen, että jokaisella koululaisella olisi edes kerran elämässään koulujen alkaessa upouusi reppu.

Kotimaa
Koulurepun olkaimet.
Tarja Nyyssönen / Yle

Hope ry:n vuotuinen reppukeräys on jälleen saanut liikkeelle niin avun antajat kuin tarvitsijat. Hope Tampereen tiiminvetäjä Kirsi Stenvall esittelee lahjoituksina saatujen reppujen valikoimaa, joka elää koko ajan.

– Koulut ovat monin paikoin jo alkaneet, mutta reppuja tuodaan edelleen. Hyvä niin, sillä niiden tarvitsijoitakin käy koko ajan. Keskiviikkona reppua oli hakemassa 40 perhettä.

Kirsi Stenvall lahjoitettujen reppujen vierellä
Nopeimmin tekevät kauppansa Frozen-elokuvasta tai seikkailusarjakuvista tutuilla hahmoilla kuvitetut reput, kertoo Hope Tampere ry:n tiiminvetäjä Kirsi Stenvall.Yle
Hope Tampereen sisäänkäynti
Hope Tampereen sisäänkäynti on hieman syrjässä. Toimitilat muuttivat Onkiniemen vanhalle trikootehtaalle vuosi sitten. Yle

Frozen ja supersankarit suosikkeja

Hope ry:n toiminta ja ideologia perustuu pitkälti hyväkuntoisen tavaran kierrättämiselle. Reppukeräykseen on kuitenkin pyydetty käyttämätöntä tavaraa.

– Monissa asiakasperheissämme on totuttu kierrättämään kaikki lapselta toiselle, mikä on tietysti hyvä asia. Keräyksemme tarkoitus on kuitenkin se, että edes kerran elämässään jokaisella lapsella voisi olla ihan oma ja upouusi reppu, Kirsi Stenvall sanoo.

Jokaiselle repulle löytyy ottaja, mutta nopeimmin kauppansa tekevät Frozen- ja supersankarireput. Kaikkein onnellisimpia ovat lapset, jotka pääsevät itse valitsemaan reppunsa.

– Reppu laitetaan sitten heti selkään. Äiti saattaa valita muita tarvikkeita vielä hyväkin aikaa, ja yleensä koululainen kulkee koko sen ajan ylpeänä uusi reppu selässään.

Teinikin tarvitsee repun

Moni lahjoittaja tuo repun Hopeen samalla reissulla kun omalle koululaiselle hankitaan reppu.

– Etenkin lapsiperheissä tiedetään, miten iso juttu uusi reppu on. Viime vuonna huomasimme iloksemme myös, että nuorilla on repun merkitys hyvässä muistissa omilta kouluajoilta, ja niinpä olemme saaneet myös teinireppuja. Usein tyyliasioiden merkitys korostuu nimenomaan teini-iässä, Kirsi Stenvall tietää.

Edes kerran elämässään jokaisella lapsella voisi olla ihan oma ja upouusi reppu.

Kirsi Stenvall

Reppujen tarve jatkuu läpi elokuun. Moni huomaa vasta koulun jo alettua, että edellisvuoden repusta on vetoketju rikki tai pohjassa on reikä. Syksyn tullen tarvitaan myös koulu- ja päiväkotivaatetta.

– Erityisesti pulaa on sade- ja kuravaatteista sekä saappaista. Ne viedään hyllystä heti, Kirsi Stenvall vinkkaa lahjoituksia miettiville.

Hope toimii Tampereen lisäksi useilla muilla paikkakunnilla. Katso toimipaikat Hopen verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun).