Seinät täynnä graffiteja ja pihalla huumeneuloja – kirkkovanhus joutuu suojautumaan metalliaidoilla

Kotkan ortodoksinen seurakunta aikoo aidata yli 200-vuotiaan Pyhän Nikolaoksen kirkon tänä kesänä yltyneen ilkivallan takia. Lisäksi kirkkoon ja sen tontille on tulossa turvakameroita jo syksyn aikana.

kirkkokunnat
ortodoksi kirkko kotka ilkivalta
Kotkan ortodoksisen seurakunnan pääkirkko Pyhän Nikolaoksen kirkko.Antti Ojala / Yle

Pyhän Nikolaoksen kirkko on kärsinyt ilkivallasta kuluneen kesän aikana poikkeuksellisen paljon.

Tilanne on äitynyt niin pahaksi, että seurakunta aikoo asentaa kirkon tontille metalliaidat ensi keväänä. Lisäksi alueelle ja kirkon sisätiloihin on tulossa turvakamerat jo syksyn aikana.

– Kirkon seinät on maalattu täyteen graffiteja. Pihalla on huumeneuloja, ruiskuja ja huumevaakoja, kirkkoherra Alexander Hautamäki kertoo.

Yli 200-vuotias kirkko sijaitsee Kotkan keskustan Isossapuistossa, johon kerääntyy paljon ihmisiä muun muassa kesärientojen aikana.

– Esimerkiksi Meripäivien aikana alueella oli noin 10 000 ihmistä, kun aiempina vuosina väkeä on ollut puistossa vain murto-osa, Hautamäki toteaa.

"Velka on valtava ponnistus"

Seurakunta aikoo rakennuttaa 300 metriä pitkän metalliaidan kokonaan velkarahalla. Hinta-arvio on 300 000 euroa.

– Summa on yli 1 000 ihmisen seurakunnalle valtava ponnistus. Se maksaa saman verran kuin seurakunnan toiminta 1,5 vuoden ajalta. Eli sen verran kuin laskut ja työntekijöiden palkat maksavat, mutta siten, että saisimme veroja täysimääräisesti, Alexander Hautamäki kertoo.

Kirkkoherra pitää Kotkan ortodoksista kirkkoa poikkeuksellisena, koska sen pihalla ei ole muuta aitaa kuin metallinen portti, joka on vuodelta 1895.

Esimerkiksi Haminassa ortodoksisen seurakunnan pääkirkko on aidattu isolla tiilimuurilla. Myös Tampereen ortodoksinen kirkko ja Uspenskin katedraali Helsingissä on aidattu.

– Kotkan ortodoksisen kirkon pihalla on joskus ollut orapihlaja-aitaa ja lankkuaitaa, Alexander Hautamäki muistelee.

Seurakunnan valtuusto päättää metalliaidan rahoituksesta syksyn aikana. Lisäksi se aikoo hakea EU-tukea.

Kotkan ortodoksisen kirkon aitaussuunnitelmista kertoi ensimmäisenä Kymen Sanomat.