1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. järjestötoiminta

Rosenlewin Urheilijat, Dingo Fan Club ja Satakunnan Paasikivi-seura pois yhdistysrekisteristä?

Patentti- ja rekisterihallitus on julkistanut nettisivullaan listan yhdistyksistä, joista se ei ole saanut uusia tietoja 20 vuoteen. Näitä yhdistyksiä uhkaa nyt lakkautus, ja yhdistyksiä on Satakunnasta pitkä lista.

Kuva: Arja Lento / Yle

Useita perinteikkäitä satakuntalaisia yhdistyksiä uhkaa katoaminen yhdistysrekisteristä.

Patentti- ja rekisterihallitus on tehnyt listan (siirryt toiseen palveluun) yhdistyksistä, joista ei ole kuulunut mitään vähintään 20 vuoteen. Nämä yhdistykset poistetaan rekisteristä, jos niistä ei ole otettu yhteyttä kirjallisesti tammikuun 12. päivään asti.

Nimekkäitä yhdistyksiä

Listalla on muun muassa Satakunnan Paasikivi-seura ja Rosenlewin Urheilijat -38. Rosenlewin Urheilijat oli menestyksekäs urheiluseura, joka on voittanut muun muassa jääkiekon Suomen-mestaruuden 1967 ja jalkapallon SM-sarjan kakkostilan 1959.

Listalla on myös runsaasti yhdistyksiä, joilla todennäköisesti on edelleen toimintaa. Esimerkiksi Porin Suomi–Puola-yhdistys ja Partiolippukunta Mesikäpälät ovat molemmat saaneet tukea Porin kaupungilta vielä viime vuosina.

Suomi–Puola-yhdistyksen sihteeri Erkki Yli-Jokipii kertoo, että yhdistyksellä on 30 jäsentä eikä yhdistys ole lopettamassa. Hän sanoo, että yhdistys tekee ilmoituksen Patentti- ja rekisterihallitukselle, jotta se saa jatkaa yhdistysrekisterissä.

Puolueosastoja pöytälaatikoissa

Suurin yksittäinen ryhmä listalla ovat eri puolueiden osastot. Kommunistien ja SMP:n puolueosastojen lisäksi listalla on runsaasti myös edelleen toimivien puolueiden eli muun muassa keskustan, kokoomuksen, SDP:n ja vasemmistoliiton yhdistyksiä.

Sekä Porin Opiskelevat Porvarit että Porin Opiskelevat Sosialistit ovat menettämässä paikkansa rekisterissä. Löytyypä listalta myös jo vuosikymmeniä sitten lakkautetun edistyspuolueen Porin-yhdistys.

Historian havinaa

Myös esimerkiksi Dingo Fan Club, Porinseudun Laestadiolainen Lähetysyhdistys, Satakunnan Moottorikelkkailijat, Satakunnan Oppikoulujen Vahtimestarit, Ydinjätteetön Lavia ja Zontakerho Rauma Area ovat listoilla.

Järjestöjen toimintakenttä kertoo omalta osaltaan Satakunnan ja Suomen historiaa. Oppikouluja ei ole ollut enää 70-luvun puolivälin jälkeen, Dingo oli suosionsa huipulla 80-luvun puolimaissa ja Ydinjätteetön Lavia perustettiin vuonna 1984, kun Teollisuuden Voima tutki mahdollisuutta loppusijoittaa käytettyä ydinpolttoainetta kunnan kallioperään.

Ydinjätteiden loppusijoitusluolaa on rakennettu vuosien ajan Eurajoen Olkiluotoon, joten Ydinjätteetön Lavia onnistui tavoitteissaan.