1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Liminka

Liminka aktivoi arkiliikuntaan uusilla resepteillä – avuksi otettu myös nettivideot

Liminka kirjoittaa nykyisin henkilökohtaisia liikkumisreseptejä kuntalaisille. Kunta myös satsaa tuhansia euroja välinehankintoihin ja liikuntaan kannustaviin nettivideoihin. Limingan kuntapäättäjät ovat vakuuttuneita, että panostus tulee moninkertaisesti takaisin hyvinvointina ja säästöinä sairaskuluissa.

Liminka
Liminka on juuri tilannut tuhansilla euroilla välineitä myös uuteen aikuisten ulkoliikuntapuistoon, kertovat Tuomas Tervonen ja Irma Toivanen.
Liminka on juuri tilannut tuhansilla euroilla välineitä myös uuteen aikuisten ulkoliikuntapuistoon, kertovat Tuomas Tervonen ja Irma Toivanen.Arto Veräjänkorva / Yle

Liminka on ottanut käyttöön tukun uusia keinoja kuntalaisten aktivoimiseksi terveysliikuntaan.

Kunta on muun muassa julkaissut ja julkaisee kannustavia nettivideoita Limingan kotisivuilla. Lähiviikkoina avataan aikuisten ulkoliikuntapuisto terveyskeskuksen tuntumaan.

– Ajattelimme olla moderneja, että ei vain paperiesitteitä, joita on ollut saatavilla vaikka kuinka paljon. Nyt haluamme korostaa arkiliikuntaa, jolla kuka tahansa voi parantaa hyvinvointiaan, perustelee Limingan kunnan perusturvajohtaja Irma Toivanen.

Limingan päättäjät uskovat, että liikkumiseen panostaminen kannattaa. Kohentuva hyvinvointi ja terveys ovat paitsi inhimillisesti, myös kuntataloudelle erittäin edullisia.

– Liikuntaan ei voi koskaan liikaa panostaa, Toivanen sanoo.

Liikkumisreseptejä kirjoitetaan asiakaskäyntien yhteydessä

Limingassa on saatu hyviä kokemuksia henkilökohtaisten liikkumisreseptien kirjoittamisesta kuntalaisille. Tuomas Tervonen on laatinut ja allekirjoittanut liikkumisreseptejä yhdessä terveyskeskuksen henkilökunnan kanssa jo 150:lle liminkalaiselle.

– Reseptissä on yksinkertainen ohjeistus, kuinka omaa hyvinvointia voi parantaa muunmuassa arki- ja hyötyliikunnan kautta. Sopivia tavoitteita on asetettu kunkin asiakkaan kanssa yksilöllisesti, Tervonen selvittää.

Liikkumisen lisääminen on otettu puheeksi viime syksystä lukien jo yli tuhannen asiakaskäynnin yhteydessä. Kunnan tietojärjestelmässä on oma sarake muistuttamassa työntekijöitä asian esille ottamisesta.

Puhumme enemmän liikkumisesta kuin liikunnasta

Tuomas Tervonen

– Liikunnasta on tietenkin runsaasti etua kansalaisille eri tavoin, fyysisesti, psyykkisesti ja sosiaalisesti. Liikunta alentaa muunmuassa verenpainetta ja laskee kolesterolia, siitä on huomattavan paljon hyötyä, tiivistää projetityöntekijä Tuomas Tervonen.

Liminkalaiset ovat Tervosen mukaan ottaneet reseptit ja neuvot lähes poikkeuksettä erittäin hyvin vastaan.

– Kysymys on tietenkin siitä, että miten asia heille myydään. Mutta me puhummekin enemmän liikkumisesta kuin liikunnasta.

Lue seuraavaksi