OAJ haluaa päivähoidosta osittain ilmaista

Opetusalan ammattijärjestön mielestä liian moni 3–5-vuotias jää Suomessa vaille päiväkodin varhaiskasvatusta. Järjestö houkuttelisi lisää lapsia päiväkotiin tekemällä siitä osapäiväisesti maksutonta. Ruotsissa näin on jo tehty.

Kotimaa
Päiväkodin lapsia
Lappeenrannan Snellmanin päiväkodia lapsiaTommi Parkkinen / Yle

Suomessa kolme neljästä 3–5-vuotiaasta on päivähoidossa. OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen mielestä tämä on liian vähän, varsinkin muihin Pohjoismaihin verrattuna.

– Me haluaisimme nostaa selkeästi niiden lasten määrää, jotka pääsisivät suunnitelmallisen varhaiskasvatuksen piiriin, Luukkainen sanoo.

Panostaminen varhaiskasvatukseen on äärettömän tärkeää.

Olli Luukkainen, puheenjohtaja, OAJ

Ruotsissa päiväkodit ovat osittain ilmaisia

Ruotsissa oikeus maksuttomaan esikouluun alkaa sen vuoden syksyllä, kun lapsi täyttää kolme vuotta. Maksutonta varhaiskasvatusta on tarjottava vähintään 525 tuntia vuodessa, sen yli menevä osuus on maksullista.

Suomessa päivähoito siirtyi hallinnollisesti vastikään sosiaalitoimelta opetuspuolelle. Opetushallituksessa tätä pidetään hyvänä asennemuutoksena. Päivähoitoa ei enää ajatella ensisijaisesti lasten säilytyspaikkana vaan osana lapsen onnistunutta koulutietä. Tällöin on perusteltua ajatella, että varhaiskasvatuksen pitäisi olla maksutonta.

– Lasten oikeuksista on kysymys. Panostaminen varhaiskasvatukseen on äärettömän tärkeää. On tutkittu, että seitsenkertaisesti tulee se euro takaisin syrjäytymisen vähenemisenä ja muina hyvinä asioina, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen perustelee.

Maksuton varhaiskasvatus on lasten oikeus

Maksuttomuuden vaatimuksen taustalla on huoli päivähoitoon kohdistuvista säästöistä. Julkisen talouden säästöt näkyvät monissa kunnissa päivähoito-oikeuden rajaamisena ja lapsiryhmien suurentamisena.

Ei me koulunpenkille olla lapsia viemässä!

Olli Luukkainen, puheenjohtaja, OAJ

OAJ pelkää, että säästöjen myötä yhä useampi lapsi jää pois päiväkodin varhaiskasvatuksesta. Osittainen maksuttomuus lisäisi OAJ:n mukaan päivähoidon houkuttelevuutta.

– Silloin vanhemmilla ei olisi maksukynnystä lapsen viemiseksi varhaiskasvatukseen. Lisäksi se toisi äideille lisää mahdollisuuksia päästä työelämään.

Kuntien säästöt jarruna

Järjestö ei ole laskenut muutokselle hintalappua. Kuntien taloustilanne on jo nyt tiukka, joten uusia menoja ei ole helppo saada hyväksyttyä.

Varsinaisia koululaisia yli 3-vuotiaista ei kuitenkaan ole tarkoitus tehdä.

– Ei me sellaista tavoitella. Tietysti koulun aloitusikää voi miettiä, mutta ei me koulunpenkille olla lapsia viemässä, naurahtaa OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.