1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Kivi kahvipapujen seassa – kuka korvaa, kun kahvikone menee rikki?

Kahvipapuja kuivataan levittämällä ne maahan. Papujen joukkoon joutuu toisinaan kiviä. Kahvikoneeseen joutuessaan myllystä tulee entinen. Kahvinpaahtajat muistuttavat, että koska kahvi on luonnontuote, voi seassa olla kaikenlaista.

ilmiöt
Kahvimylly jossa papuja
Kimmo Sipiläinen / Kaffecentralen

Kivien ja oksanpätkien voidaan sanoa kuuluvan kahvin joukkoon, sillä raakapavut poimitaan koneellisesti ja kuivataan maassa. Varsinkin oksanpaloja ja tikkuja päätyy paahtimoille toimitettaviin säkkeihin, vaikka raakakahvi pyritään puhdistamaan jo kahvin alkuperämaassa.

Se, että puuta tai kiviä olisi papujen seassa vielä siilotuksen, paahtamisen ja pakkaamisen jälkeen on harvinaista, mutta mahdollista. Jos näin kuitenkin käy, se on työtapaturma, sillä kahvinvalmistajat ovat tarkentaneet laadunvalvontaansa viime vuosina.

Kahvinpaahtaja Gustav Pauligin mukaan tarkka kuluttaja voi tarkastaa pavut ennen myllyyn kaatamista, mutta ainakaan heidän papujaan käyttävillä ei pitäisi olla syytä huoleen.

Maailmalla yleistä, Suomessa vielä harvinaista       

Kalliiden kahvikoneiden ja –myllyjen rikkoontumisia on Suomessa ollut lähinnä ammattilaisilla. Se on luonnollista, koska samalla kahvilakoneella saatetaan jauhaa kilokaupalla papuja päivässä.

Kuluttajakoneiden myllytkin rikkoutuvat, mutta yleensä huonon huollon ja puhdistuksen kuin vierasesineiden vuoksi. Stockmannin myydyin kahvikonemalli maksaa noin tuhat euroa. Stockmannin mukaan niistä yksikään ei ole tuhoutunut kiveen. Myös Gigantin koulutuksissa henkilökunnalle kerrotaan kahvipapujen riskeistä, mutta toistaiseksi kiviä ei ole korjaukseen tulleista kahvikoneista löytynyt.

Sen sijaan helsinkiläisen Kaffecentralenin kuluttajille myydyistä kahvikoneista kahden on todistettavasti tiedetty rikkoutuneen kiveen. Kivi on helppo todentaa, sillä se jämähtää yleensä myllyyn kiinni ja löytyy huollossa.

Eteläisen Euroopan espressomaissa kivistä ja oksista johtuvat myllyviat ovat yleisempiä. Kahvi on arkinen tuote ja kahvinpaahtajia on joka lähtöön. Kalliiden kahvilaatujen pienet tuottajat kaivavat roskat raakapapujen seasta usein käsipelillä. Kaikkein halvimmat kahvin massatuottajat taas saattavat kaataa säkkitavarana tulevat raakapavut suoraan siiloon paahdettaviksi, sillä puhdistuslaitteet valmistuksen eri vaiheissa tulevat kalliiksi.

Poistaako ”luonnontuote” vastuun valmistajalta?       

Suomessa suuria määriä espressopapuja myyvä kauppaketju Lidl kertoo, yhtiön asiakaspalveluun on tullut muutamia yksittäisiä palautteita kahvipapujen vierasesineistä. Tiukasta laadunvalvonnasta huolimatta, vierasesineitä voi Lidl:n mukaan löytyä mistä tahansa elintarvikkeesta.

Kahvipavut ovat luonnontuote, mutta kivi ei kuulu kahvipapuun samalla tavalla kuin vaikkapa luumuihin. Niinpä kahvikoneen tai myllyn rikkoontuessa papupussissa olevaan kiveen tai oksaan, ei kahvinvalmistaja voi paeta vastuutaan vetoamalla pavun olevan luonnontuote.

Kahvipapuyhtiö ei voi myöskään laistaa vastuutaan konerikosta, koska kuluttaja ei käytännössä voi jauhaa papujaan muulla kuin kahvimyllyllä. Kahvikoneiden ja –myllyjen valmistajilta ei voi vaatia, että laitteen pitää kestää kiviä.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan kuluttajan on vierasesineestä johtuneen rikkoontumisen vuoksi otettava pikaisesti yhteyttä ensin papujen myyjään. Samalla voi tietysti kysellä myös kahvikoneen myyjältä, miten asiassa kannattaisi toimia. Kivi tai oksanpalaset kannattaa säilyttää, vaikka ne olisi jo saatu irti. Kahvin valmistajalle olisi myös arvokasta, jos alkuperäinen pakkaus olisi vielä olemassa. Silloin tuotantoerä voidaan saada selville.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto muistuttaa, että kuluttajalla ei ole mitään velvollisuutta valvoa papujen kuntoa ennen myllyyn kaatamista. Valvonta voi kuitenkin olla järkevää, sillä esimerkiksi perheen pienimmillä saattaa olla kiinnostusta ”keittää kahvia” oman pihan kivillä. Siinä sotkussa ei kahvinpaahtaja voi enää auttaa.

Juttua varten on pyydetty tietoja kahvikoneita myyviltä Stockmannilta, Gigantilta sekä Kaffecentralenista. Lisäksi tietoa kahvipapujen vierasesineistä pyydettiin useilta kahvinpaahtajilta ja kahvipapuja myyviltä. Vastauksia saatiin Gustav Pauligilta ja Lidl:iltä.

Lue seuraavaksi