Hyppää sisältöön

Suomalaiset eivät hyväksy lapsen kasvattamista lyömällä

Seitsemän kymmenestä ei hyväksy lapsen tukistamista tai nipistämistä missään tilanteessa. Ruumiillinen kurittaminen on suomalaisten mielestä vielä paheksuttavampaa kuin aiempien kyselyjen perusteella, mutta siltikään perheen pienimmät eivät ole väkivallalta suojassa.

Kuva: Yle

Yle teetti Taloustutkimuksella kyselyn, jossa yli tuhat suomalaista kertoi suhtautumisestaan lasten kuritusväkivaltaan. 71 prosenttia vastaajista ei hyväksy esimerkiksi luunappeja tai lyömistä missään tilanteessa.

Lapsen fyysisen ojentamisen hyväksyy satunnaisena keinona 23 prosenttia ja kasvatuksen osana viisi prosenttia vastanneista. Miehet suhtautuvat kurittamiseen naisia sallivammin.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

– Kyselytulos kertoo siitä, että lapsen asema on perheessä yhä erilainen kuin vanhempien. Eihän me parisuhteessa hyväksytä, että joku vetää tukasta tai lyö näpeille, jos toinen ei ymmärrä asiaa oikein. Lasten kohdalla se on osan mielestä edelleen perusteltavissa, Lastensuojelun keskusliiton ohjelmajohtaja Miia Pitkänen sanoo.

Itsehillintä voi pettää, vaikka paheksuisi

Kuva: Yle

Vanhempi saattaa kuitenkin turvautua lapsen kurittamiseen esimerkiksi stressinsä keskellä tai univajeen vaivaamana, vaikka oma tietoinen asenne olisi kuinka kovakouraisuutta vastaan.

Vuonna 2014 25 prosenttia vanhemmista kertoi (siirryt toiseen palveluun)joskus tukistaneensa lastaan ja 13 prosenttia näpäyttäneensä sormille.

– Onhan se [kuritus] varmaan meissä kaikissa pinnan alla ja omissa kokemuksissa, helsinkiläinen perheenisä Markus Kauppinen pohtii. Hänen mielestään fyysinen puuttuminen ei kasvatukseen kuulu.

Lietolainen isoäiti Hilkka Saanistokin tunnistaa pinnan kiristymisen vielä lastenlastensakin kanssa.

Eihän me parisuhteessa hyväksytä, että joku lyö näpeille

Miia Pitkänen

– Silloin vain poljen jalkaani, saatan uhata puhelimen ottamisella, mutta ei tulisi mieleenikään panna lasta piinapenkkiin. Uskon, että kun aikuisella tulee parempi hetki, jokainen katuu sitä kurittamista.

Väkivalta kasvatuskeinona on ollut Suomessa lailla kiellettyä vuodesta 1984. Koko maailmassa kuritusväkivalta on tällä hetkellä kielletty 49 valtiossa (siirryt toiseen palveluun).